IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Делта вариантът на коронавируса се разпространява два пъти по-бързо

Близо сме до „оранжевата зона“, няма да има ново затваряне, но ще се поставя трета доза от ваксините, посочиха проф. Радостина Александрова и доц. Ангел Кунчев

13:19 | 09.08.21 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Andrey Rudakov/ Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov/ Bloomberg

Вирусите си имат своя логика и коронавирусът не се страхува нито от топло, нито от студено време, като показа, че може да бъде активен. Делта вариантът се разпространява два пъти по-бързо от алфа варианта. За това предупреди по БНТ вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова.

Тя се изрази метафорично, че ако скоростта на заразата при първия вариант е била "на кънки", вторият вариант - "на колело", и третият вариант заразява със скоростта "на кола".

Вирусологът призова да се спазва физическата дистанция, да се носят предпазни маски, където е необходимо, а хората да се ваксинират.

"Когато хората не се чувстват добре, трябва да ограничат контактите си - кашлица и температура, когато започнат болки в гърлото, трябва да светне червената лампичка“, посочи тя и потвърди, че всички налични ваксини, които използваме, понижават риска от сериозно заболяване, тежки усложнения и смърт.

Ваксиниране с трета доза

Проф. Александрова увери, че защитата е много висока при ваксините, с които разполагаме.

"Ваксините са висока защита - понижават вероятността за сериозно протичане на болестта и смърт. Преболедувалите също е необходимо да си поставят ваксина. С третата доза целта е да се актуализира имунната памет, за да може организмът да реагира адекватно при следваща среща с вируса", каза още вирусологът.

Според нея ваксината срещу коронавирус може да се постави с всяка една друга грипна ваксина, като двете ваксини по никакъв начин не си противоречат.

Проф. Радостина Александрова обясни, че по-рядко се среща симптоматиката със загубата на вкус и мирис при делта варианта.

По думите ѝ това, че във Великобритания с коронавирус се заразяват по-млади хора, се дължи на факта, че останалите са ваксинирани.

Без ново затваряне

Главният държавен здравен инспектор на България доц. д-р Ангел Кунчев обяви по bTV, че ново затваряне не предстои, а сертификатите за ваксинираните ще важат, докато не бъде прието официално поставянето на трета доза от ваксината.

Той е категоричен, че все още не сме в пика на четвъртата вълна на COVID-19, но „нещата се развиват много бързо“.

„Почти сигурен съм, че ще има поставяне и на трета доза ваксина, особено, ако се промени с оглед на това да покрие и по-новите варианти. Това ще даде много големи предимства“, отбеляза доц. Кунчев.

Според него здравните работници трябва да бъдат ваксинирани задължително.

„В края на тази седмица можем да стигнем хиляда случая на коронавируса на ден“, смята главният държавен здравен инспектор.

Той обясни, че заболеваемостта за 14-дневен период в страната е около 60 на 100 хиляди.

„Няма драматизъм, очаквахме го. Ще преминем и през четвъртата вълна, стараем се да е с по-малко загуби, отбеляза Ангел Кунчев но не се нае да прогнозира кога ще преминем през тази вълна. – Всички предричаха, че това ще стане в края на септември и началото на октомври. С този нарастващ темп още в края на този месец ще имаме по-високи стойности.“

Доц. Кунчев е сигурен, че болниците са подготвени и че има изработен и механизъм как се лекува. „Имаме обаче и много ниско ниво на имунизирани, което ще окаже влияние, защото това е вълната на неимунизираните и на по-младите“, подчерта той.

Главният здравен инспектор смята, че има няколко заблуди, едната от които е, че мерките не действат.

„Напротив, мерките действат, но не във вида, в който ни се иска. Много е важно търсенето на баланс. Втората голяма заблуда е, че се фаворизират някои мерки за сметка на други. Можете да си миете ръцете колкото искате, но това е заболяване, което приемаме от въздуха. Виждам, че Министерството на образованието вече се насочва към дезинфекция на въздуха в училищата със съвременни методи, натам трябва да се насочат и хората, защото е много важно“, посочи още той.

Той препоръча и да се избягват посещенията на места със струпване на много хора.

Близо до „оранжевата зона“

„Близо сме до „оранжевата зона“, но това не е толкова важно. Зависи коя „оранжева зона“ имаме предвид. По класацията на Европейския център вече почти сме в тази зона, още вървим нагоре, но ако успеем само с такава заболеваемост да преминем през тази вълна, това ще е задоволително“, заяви Кунчев.

Той е убеден, че е подходящо ваксиниралите се да ползват предимства.

„Ако можем да осигурим начин да няма толкова ограничения за ваксиниралия се човек, да му дадем предимство като при пътуване например, ще е много по-добре. Предимствата са въпрос на политическо решение какво точно ще бъде. Когато имаме 18-19%, тази мярка е малко трудно ще работи, защото са много малко хората. По-важното е да се осигури безопасна среда. Обмислят се всякакви варианти - всичко, което работи, за да имаме високо имунизационно покритие. Това е изходът от кризата, решението на проблема и ключът и той трябва да се използва“, коментира доц. Ангел Кунчев.

В изказване по БНР той обаче подчерта, че българското общество трябва да се убеди в ползата от ваксините, а "не да се имунизират под строй".

"30-40 на сто са колебаещите се българи дали да се ваксинират", посочи главният здравен инспектор. По думите му имунизацията в България буксува заради общото недоверие на обществото към държавата, към институциите.

"В световен мащаб 50-60% от хората са имунизирани, което е далече от необходимите 70 до 90 на сто ваксинирани, за да се постигане колективен имунитет. Особено при делта варианта, който се разпространява много бързо, ще са нужни 90 на сто ваксинирани хора", каза още доц. Кунчев.

Данните сочат, че едва 1-2% от постъпващите в болница са ваксинирани и то с непълна доза, а 98% от сега хоспитализираните са без ваксина.

Доц. Кунчев съобщи, че делта вариантът на коронавируса измества всички останали мутации и над 90 на сто от последните проби са от този вариант, но все още няма регионални различия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 1
studioaa
преди 2 години
Той засяга почти само ваксинирани - в Гибралтар или Малта, където 90% е ваксинирано има бум на него с по 3000-4000 случая дневно, а да не говорим за Израел.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 2
Shadow1
преди 2 години
Изтърка се вече този делта, давайте сменяйте го със следващата гръцка буква за да могат наново да се плашат хората...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
julian12
преди 2 години
Делта е по-безвреден от сезонен грип. Научно доказано:https://***.youtube.com/watch?v=x78lll1p4gI
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
дядя Вова
преди 2 години
Колкото е по-заразен, толкова е по-безвреден. Освен, ако не са го вкарали във ваксина и не са го облекли в наночастици. > Испански грип > 5% от населението умира, 30% преболедува. На огромни континенти! Какво значи тук някаква си вувузела на някаква преститутка?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още