IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЕВР глоби "Булгартрансгаз" заради финансирането на "Балкански поток"

Компанията не е поискала разрешение от регулатора да изтегли заемите за проекта

16:10 | 09.08.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) наложи имуществена санкция на "Булгартрансгаз" в размер на 427 хил. лева заради нарушенията около финансирането на проекта за разширение на газопреносната мрежа на компанията (известен и като "Балкански поток").

В началото на юли енергийният регулатор съобщи до служебния министър на енергетиката за нарушения относно теглените заеми от страна на "Булгартрансгаз" за проекта. Според изискванията компанията е трябвало да уведоми КЕВР, а регулаторът да разреши тегленето на заеми. Но от "Булгартрансгаз" отбелязват, че са уведомили комисията чрез своя бизнес план за периода 2020 - 2024 г.

В документа е посочено, че разширението на газопреносната мрежа ще се извърши със собствени средства и привлечен капитал, а КЕВР е дала одобрението си за този план за развитие. Енергийният регулатор обаче не прие това обяснение и съобщи до ресорния министър за нарушенията, а сега и наложи санкция на компанията.

От съобщението на КЕВР става ясно, че са издадени общо 21 наказателни постановления.

Заради проверката на КЕВР от Българския енергиен холдинг (БЕХ), в чиято структура е "Булгартрансгаз", също поискаха информация. Преценката беше, че няма нарушение, а заради този отговор Министерството на енергетиката поиска смяната на ръководството на енергийния холдинг.

В края на юли служебният енергиен министър Андрей Живков посочи в писмен отговор до депутата Мартин Димитров ("Демократична България"), че газоразпределителната компания е похарчила 2,5 млрд. лева за "Балкански поток". От информацията, посочена от компанията, заемните средства са в размер на 520 млн. лева. 

Междувременно "Булгартрансгаз" получи авансово плащане от "Газпром Експорт" за запазване на капацитета в размер на почти 350 млн. евро до 2023 година. С тези средства компанията предсрочно погаси част от своите кредити по разширението на мрежата. 

Според анализите на Министерството на енергетиката "Балкански поток" може да се изплати от транзитни такси, както е заложено в проекта, за повече от 15 години. Изчисленията на предишното правителство, което лансира идеята за него, пък сочат, че ще са нужни малко над 10 години. Срокът за експлоатация на тръбите е към 35 години, по думите на бившия енергиен министър Теменужка Петкова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
abdul
преди 2 години
423 хил. лв?Тва нема и 1 мезонет в софия бе! Булгартрансгаз са се насрaли 100 %..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още