IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МОСВ иска да спре строителството на деривационни ВЕЦ по вътрешните реки

Екоминистерството предлага да се ограничи вносът на неопасни отпадъци

18:34 | 09.08.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Промени в Закона за водите ще внесе за обсъждане в Министерския съвет Министерството  на околната среда и водите (МОСВ). Новите текстове засягат ограниченията при водовземане от вътрешните реки, информира пресцентърът на министерството.

МОСВ предлага да се забрани издаването на разрешителни за деривационни ВЕЦ по вътрешните реки. Това са централи, при които отклонената вода преминава през система от съоръжения. Промяната се налага превантивно във връзка с необходимостта от опазване на водните екосистеми. 

С друго свое решение МОСВ ще предложи промени в Наредбата за ползването на повърхностните води, с което се постига съответствие със Закона за водите. Ще се премахне действащ в момента регламент, който противоречи на Закона за водите в частта за необходими документи при продължаване на разрешение за водовземане за ВЕЦ. С новите текстове отпада изискването при продължаване на разрешително за ВЕЦ да се прилага документ за учредено право на строеж.

Освен това екоминистерството предлага да се ограничи вносът на неопасни отпадъци с код 19 12 12. В повечето случаи те са получени при механично третиране на смесени битови отпадъци.

От съобщение на РИОСВ – Плевен междувременно става ясно, че на площадката за съхранение на отпадъци край града са налични около 9 хил. тона неопасни отпадъци със същия код 19 12 12. Това са бали, в които над 90% са пластмасови отпадъци, останалото съдържание е примеси от текстил, хартия и дърво. Те са с произход Италия и не са оползотворени в срок от една година според изискванията за превоз на отпадъци.

Регионалната екоинспекция е разпоредила премахването и оползотворяването на цялото количество италиански отпадък. Това става с издадена заповед за налагане на принудителна административна мярка на оператора на площадката – „Феникс Плевен“ ЕАД.

Освен това инспекторите от РИОСВ – Плевен са направили предписание на „Монбат“ АД да изпълни ангажименти с меморандум между дружеството и Министерството на околната среда и водите. В меморандума се предвижда дружеството да приеме обратно и да третира за своя сметка отпадъците, образувани от неизвестен генератор, които са били предадени на трети лица на територията на страната, но не са били екологосъобразно третирани.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Shadow1
преди 2 години
Какъв е мотива зад желанието за забрана на деривационни ВЕЦ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още