IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания въведе санкции срещу износа на калий и петролни продукти от Беларус

Лондон трябва да се „задави” от новите мерки, коментира белоруският президент Александър Лукашенко

21:46 | 09.08.21 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Великобритания наложи санкции срещу износа на калий и петролни продукти от Беларус в опит да окаже натиск върху президента Александър Лукашенко, предава Ройтерс.

Лукашенко междувременно заяви, че Лондон трябва да се „задави” от новите мерки.

Досега западните санкции не са направили много, за да убедят Лукашенко, който е на власт в бившата съветска република от 1994 г., да промени курса на репресии срещу политическите си опоненти.

Британските санкции, които забраняват и закупуването на прехвърляеми ценни книжа и инструменти на паричния пазар, издадени от беларуската държава и нейните държавни банки, са последните санкции, наложени от Запада заради репресиите на Лукашенко.

Пакетът включва също мерки за предотвратяване на прелитане или кацане на беларуски въздушни превозвачи в Обединеното кралство и забрана за предоставяне на техническа помощ на флота от луксозни самолети на Лукашенко.

Държавната "Беларускалий" е най-големият производител на калий в света и представлява една пета от световната търговия с калий.

"Тези санкции показват, че Великобритания няма да приеме действията на Лукашенко след измамните избори", коментира вътрешният министър на страната Доминик Рааб. "Режимът на Лукашенко продължава да смазва демокрацията и да нарушава правата на човека в Беларус“, допълва той.

„Продуктите на държавните индустрии на Лукашенко няма да се продават във Великобритания и нашите авиационни компании няма да се докоснат до флота му от луксозни самолети“, казва още той.

Лукашенко отвърна, че Великобритания трябва да се задави от санкциите. „Вие сте американските лаптопи“, казва още той за Лондон.

Днес, 9 август, се навършва една година от изборите, за които противниците на Лукашенко казват, че той е фалшифицирал, за да остане на власт. Десетки хиляди хора излязоха на улицата след това, в най-голямото предизвикателство за управлението му, откакто той стана президент през 1994 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:49 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
дядя Вова
преди 2 години
Лукашенко се отказа от своята "богато-векторност" и пак стана последният диктатор на Европа. Обесиха в Киев един борец с режима, клоуна пое делото под политически контрол - цирка със Скрипал под ксерокс се издава и разиграва. Хайли лайкли тоя белорус е самообесен от Лукашенко, *** що жена му ич не верва?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още