IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфраструктурният план на САЩ ще предизвика инфлация

Макар че Америка отчаяно се нуждае от подобрения на пътищата, мостовете и тунелите, времето за това не би могло да е по-лошо

16:49 | 11.08.21 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Разглежданият в американския Конгрес инфраструктурен законопроект за трилион долара, който съдържа 2 700 страници, е монументален подвиг на двупартийните преговори, но ако бъде приет, той вероятно ще налее още масло в огъня на инфлационния пожар, пише за Wall Street Journal Стивън Миран, съосновател на Amberwave Partners и бивш старши съветник за икономическата политика в Министерството на финансите на САЩ (2020-21 г.)

Докато инфраструктурата в дългосрочен план ще подобри предлагането в икономиката и ще помогне за поддържане на ниска инфлация, нейните ефекти в краткосрочен план вероятно ще бъдат точно обратните.

Неотдавнашен работен анализ, публикуван от Националното бюро за икономически изследвания, прегледа доказателствата за краткосрочните негативни последици от инвестициите в инфраструктура върху икономиката и откри малко признаци за стимулиращи ефекти. Спънката възниква отчасти защото изграждането на нова инфраструктура пречи на използването на съществуващата, осуетявайки икономическата страна на предлагането, а не стимулирайки я.

По време на строителството на пътища, например, трафикът се увеличава значително, като спада само след приключване на проекта. Повечето трафик увеличава времето, необходимо на икономиката да произвежда същото количество стоки и услуги, което повишава цените. С такъв голям инфраструктурен пакет можем да очакваме това явление да бъде широко разпространено.

Често срещан рефрен в макроикономиката е, че регулаторите трябва да „действат срещу вятъра“ чрез рестриктивна политика, като например повишаване на лихвените проценти, когато икономиката расте над потенциала си, или пък да я стимулират чрез намаляване на лихвите, когато тя е в дупка. Извънредни обстоятелства като финансова или здравна криза могат да оправдят повече държавни разходи. В този смисъл разходите за инфраструктура се очаква да пристигнат в грешния момент. В случая регулаторите подлагат гърба си на вятъра.

Паричната политика подкрепи икономиката по-агресивно, отколкото по всяко време след Голямата депресия. Домакинствата също така имат повече от 2,5 трилиона щатски долара спестявания, които започват да харчат, обезщетенията за безработица повишиха изискванията за заплати на новонаетите, а икономиката все още е свръхстимулирана от изключително щедрия американски спасителен план, приет тази пролет.

Макар че САЩ отчаяно се нуждаят от подобрения на пътищата, мостовете и тунелите, времето за това не би могло да е по-лошо за инфлацията.

Предпочитаната мярка за инфлацията на Федералния резерв (личните разходи за потребление – бел. прев.) отчете годишен ръст от 6,1% през второто тримесечие – най-високото ниво от инфлационната криза в началото на 80-те години. Скоро, вместо повишението при цените на стоките, основните двигатели на инфлацията ще бъдат увеличените разходи за услуги и растежът на заплатите, причинен от високите нива на заетост. За доказателства, че това започва да се случва, е достатъчно да видим доклада за услугите на Института за управление на доставките (ISM) за юли, в който 66,7% от предприятията за услуги заявиха, че вдигат цените, а по-малко от 1% - че ги намаляват.

В законопроекта има и други скрити инфлационни сили. Устойчив двигател на инфлацията са регулаторните разходи за правене на бизнес, а двупартийният инфраструктурен законопроект е изпълнен с нови разпоредби.

Той ще задължи новите автомобили да разполагат с уреди за алкохолни тестове и технология за проследяване на погледа, за да се предотврати шофиране в нетрезво състояние, климатична технология за предотвратяване на случайно оставяне на деца в превозните средства в горещите дни, безопасна технология за автоматично аварийно спиране и системи за предотвратяване на катастрофи, предупреждения и корекции при напускане на пътната лента, специализирани задни предпазители на определени типове превозни средства, системи за автоматично изключване и др.

Законопроектът също така изисква от транспортното ведомство да актуализира правилата, обхващащи местата в автомобилите, предните фарове, капаци и брони, както и да осигури по-стриктно прилагане на автомобилните разпоредби. Чрез увеличаване на разходите за производство на нов автомобил, законопроектът ще увеличи разходите за потребителите.

Може да минат няколко години, преди тези разпоредби да влязат в сила, но те биха започнали да влияят на цените веднага, след като производителите започнат да работят по спазването и развитието.

Автомобилните регулации са от особено значение в момента поради огромната роля, която цените на автомобилите играят при скорошната динамика на инфлацията. Администрацията на Байдън и Федералният резерв настояват, че по-високата инфлация е преходна отчасти защото растежът на цените на колите ще се забави с преодоляването на пречките във веригата на доставки. Но този законопроект ще предизвика възходящ натиск върху цените на автомобилите за години напред.

Администрацията беше безразсъдна в усилията си за стимулиране тази пролет. Парите, изразходвани за стимулиращи чекове и прекалено щедри обезщетения за безработица, биха били далеч по-добре изразходвани за изграждане на мостове и пътища.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Valentin13
преди 2 години
САЩ вече водят война, но е вътрешна. Гледай Мили какви ги приказва в тубата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
dakl
преди 2 години
А само той ли? Ако са точни оценките на финансистите след свежонапечатаните почти 9 трилиона долара има само две алтернативи : нова война или скок на ифлациата??? Да се надяваме че скоро светът ще разбере към коя от двете клони Вашингтон!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още