IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Пакистан може да се превърне в най-лошия враг на Байдън

Исламабад ще продължи подкрепата си за талибаните в Афганистан, макар и отделни служители от администрацията да се опасяват, че са създали чудовище

16:40 | 14.08.21 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Jim Huylebroek/Bloomberg</em></p>

Снимка: Jim Huylebroek/Bloomberg

В хазартна надежда противно на историята президентът на САЩ Джо Байдън и неговият екип твърдят, че талибаните, които превземат все повече провинции в Афганистан, ще се съгласят на мирно споразумение и дългогодишният държавен спонсор на войнствената група Пакистан ще ги притисне да споделят властта с афганистанското правителство.

Много експерти казват обаче, че тези надежди са пълна заблуда и историята в крайна сметка вероятно ще триумфира: Пакистан и ръководството на талибаните, което се намира в Пакистан, ще продължат да се подкрепят и на бойното поле, и на масата за преговори, пише сп. Foreign Policy.

Накратко, Пакистан иска талибаните да спечелят - или поне не желае да направи много, за да предотврати това.

„Пакистан подкрепя офанзивата на талибаните. Без пакистанската логистична подкрепа талибаните не биха могли да предприемат мащабната национална атака, която осъществяват“, казва Брус Рийдъл, бивш старши съветник по Южна Азия и Близкия изток на четирима американски президенти. 

„ISI [мощната разузнавателна служба на Пакистан] вече се радва, че е изхвърлила всички чуждестранни войски от Афганистан. Целта сега е да се предизвика паника в афганистанското правителство и армия“, допълва той.

Аргументът на екипа на Байдън е, че дори с изтеглянето на САЩ от Афганистан нито талибаните, нито Исламабад желаят повторение на кървавата история, довела до 11 септември: зверствата на талибаните, санкциите, масовите бежански потоци и международната изолация за двете страни. Лидерите на талибаните и пакистанските официални лица казаха това наскоро, както и водещият преговарящ на САЩ Залмай Халилзад.

Тази реторична умереност обаче не отговаря на фактите на място. Въпреки че се представят като дипломати на световната сцена от началото на мирните преговори с американците през 2020 г., талибаните възобновяват бруталните си практики при превземането на градовете Кандахар (вторият по големина град в Афганистан след Кабул), Лашкар Гах, и Херат.

Тази седмица дори правителството на САЩ призна тази реалност. „В Спин Болдак, Кандахар, талибаните избиха десетки цивилни като отмъщение“, писа в понеделник американското посолство в Кабул. „Тези убийства могат да представляват военни престъпления; те трябва да бъдат разследвани, а тези талибански бойци или командири да носят отговорност“, допълва се в съобщението.

През последното десетилетие Пакистан подкрепяше талибаните дори в лицето на ръководена от САЩ коалиция от 46 държави, подкрепяща избраното афганистанско правителство в Кабул. Тази политика е малко вероятно да се промени сега, тъй като американската армия и НАТО напускат, а афганистанското правителство е атакувано и бързо губи доверие.

Изправен пред враждебна, агресивна Индия под нейния националистически премиер Нарендра Моди, Пакистан е по-мотивиран от всякога да подкрепя ислямистките бунтовници в Афганистан, които се стремят да компенсират влиянието на Ню Делхи в региона. Исламабад се опасява, че силното афганистанско правителство, съобразено с Индия и Запада, би могло да доведе до заобикалянето на Пакистан като фактор.

Последна актуализация: 07:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 2
nkavrakov1982
преди 2 години
Ирак го смазаха за няма и два дни по времето на Саддам,сега се разправят с Афганистан,и с Пакистан.Да се вземе единно решение от ООН,и да им дадат 24 часа и на двете държави да си седнат мирно на задните части След като изтече срока,ако няма развитие,като се вдигнат международно всички,заедно с Русия дори,точно за един месец ще опукат и Афганистан и Пакистан.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още