IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнес пътуванията едва ли ще се възстановят скоро

Пандемията разкри колко много командировки се предприемаха по причини, които нямат нищо общо с бизнеса

11:24 | 18.08.21 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Той беше под среден ръст, вероятно над четиридесетте, със светла коса, ледени очи и стоманения глас на безмилостен служебен педант, пише Пилита Кларк за Financial Times.

„Всичките ви течности трябва да бъдат в една найлонова торбичка, не по-голяма от 20 на 20 сантиметра“, каза той категорично, докато чаках проверката на летище Станстед неотдавна.

Имах две торбички, и двете с неподходящ размер, а в едната имаше вещ, която мъжът заяви, че ще конфискува незабавно: ролка против комари.

„Но аз летя с тези неща от години!", изхлипах. „И къде е правилото, според което торбичката трябва да е с размери 20 на 20 сантиметра?“ Зад мен на опашката усетих погледите на хората, осъзнаващи, че са в присъствието на най-лошия тип пътуващ: идиотът.

Служителят по сигурността беше напълно прав. Правилото за размера на торбичката съществува поне от 2006 г., показа по-късно търсене в Google, и въпреки че правилата за препарати срещу насекоми са по-малко ясни, трябваше да съм по-наясно.

Това, че не съм била на летище близо 18 месеца, не беше истинско извинение. Не беше такова и тревожният страх, че друг служител е напът да се хване за грешка, дебнеща в дебелата ковид документация, необходима за качване в самолета. Нито пък съмнението, че ако някога успея да се кача на претъпкания полет на Ryanair за Испания, ще имам късмет да сляза незаразена.

Цялото преживяване ме остави с една непреодолима мисъл: ако това е бъдещето на летенето само за лятна ваканция, бизнес пътуванията ще бъдат затруднени за доста дълго време.

Шефовете на авиокомпаниите, предвиждащи „ренесанс“ в бизнес пътуванията, както направи Ед Бастиан от Delta Air Lines през юни, може да се утешат с това, че ваканциите не са задължителни, докато работните пътувания са насъщни.

Но ковид разкри голяма неизказана истина за бизнес пътуванията: много от тях бяха извършвани по причини, които нямаха нищо общо с бизнеса.

Преди пандемията, бизнес пътуването предлагаше печелившата комбинация от излизане от офиса и посещение на ново място, където винаги сте искали да бъдете - или старо, което сте пропуснали.

По незаслужен начин служебните пътувания също позволяваха на човек да избегне обичайните ангажименти, като същевременно повишаваха важността му. Разбира се, че искахте да бъдете на онази родителска среща следващия месец, но уви! Трябва да отидете на проклетата бизнес конференция в Аспен. Или Бали. Или Барселона и всички други дестинации, които някога отрупваха работния календар с такова трепетно очакване.

Ако смятате, че това звучи прекалено цинично, помислете за това какво са казали 3850 бизнес пътници на 25 световни пазара за проучване, направено по поръчка на SAP Concur, бизнес, който продава софтуер за управление на работните пътувания.

Впечатляващите 96 на сто са готови да се върнат към бизнес пътуванията, а 65 на сто са „много склонни“. Но когато бяха помолени да посочат личните причини, поради които искат отново в бизнес класата, 54-те процента, които посочиха желание да установят връзки с клиенти и колеги, бяха почти колкото 52-та, които казаха, че искат „да опитат нови места ”.

В допълнение, 41% признават, че имат желание да „отдъхнат от ежедневието си“, а 19% заявяват, че просто очакват с нетърпение да могат да се пооблекат и да отидат някъде.

Ни най-малко не ги виня. Макар че ковид ни показа колко голяма част от трудовия живот може да се извършва лесно и евтино, на екрана, бизнес пътуванията никога няма да изчезнат напълно.

Ясно е, че е по-добре да отидете лично, да речем, да инспектирате фабрика, преди вашата компания да я купи, или да убедите клиент да подпише голям договор с вашата фирма, вместо с гладен нов конкурент.

Лично аз нямам търпение отново да интервюирам хората лице в лице в естествената им среда, а не през екран.

Но също така знам, че преди 2020 г. бих си помислила, че е невъзможно да премина през нещо като IPO от дома си посредством Zoom. Тогава се запознах с основателя на британска компания, който току-що направи точно това - много успешно.

Пандемията има навика да разбива прогнозите, но ако служебното пътуване скоро се възстанови до нещо подобно на това, което беше, ще бъда сериозно изненадана.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 0
michaelis23
преди 2 години
ааа не ве докато плащат на Тъпанасторите за плоската им преписваческа пропаганда че вилнее мракобес дет нема ни един Омрел от него, зелените одат со собствените и самоледи на конференции за климатот, и Швабата дет предлага Патагономика за такива кат наща територия и Япономика на Западот, докат той и неговите ортаци притежават света и дреме на куретината ни за климати ни за вирОси .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
дядя Вова
преди 2 години
++100
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
julian12
преди 2 години
Е да. Нали тиранията трябва да заработи и после само най-богатите ще ходят където си искат свободно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още