IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МАЕ: Държавите по света не обръщат достатъчно внимание на чистата енергия

Само 2% от разходите за възстановяване от пандемията отиват за зелената трансформация на икономиката

22:31 | 10.08.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Държавите по света не обръщат нужното внимание на чистата енергия, пише Международната агенция за енергетика (МАЕ) в свой анализ. Според данните на институцията едва 2% от разходите за възстановяване на икономиката от пандемията, отпускани от правителствата, са насочени към зелена енергетика.

Правителствата са заявили, че ще похарчат 16 трилиона долара в мерки за възстановяване на икономиката от коронавируса. Благодарение на тази подкрепа емисиите въглероден диоксид растат и очакванията са да бъде достигнат рекорд през 2023 година.

Прогнозата е за продължаващ ръст през следващите години и по този начин светът се отдалечава от целта за нулеви въглеродни емисии през 2050 година.

Много държави заявиха ангажимент, че ще заложат на зелените технологии в плановете си за излизане от кризата, причинена от COVID, но малко от тях направиха това, коментира изпълнителният директор на МАЕ Фатих Бирол. Засега отделените средства за чиста енергия са много малък дял от средствата, които се харчат за възстановяване, допълни още той.

Повечето фондове за възстановяване бяха създадени в развитите икономики, а развиващите се държави имат ограничени ресурси за справяне с кризата. Те не мобилизират достатъчно средства за справяне с климатичните промени, допълват още от МАЕ.

През 2020 година в развиващите се държави за енергийна трансформация са похарчени едва 150 млрд. долара, или спад от 8% на годишна база. Очакванията за минимално повишение през 2021 година, а в същото време именно тези държави ще допринесат за ръста на емисиите през следващите години.

Не става въпрос единствено за постигането на нулеви емисии през 2050 година - тези държави, които имат най-голяма нужда, пропускатнай-големите ползи - устойчив ръст на икономиката, нови работни места и развитието на модерна енергийна индустрия, коментира още Бирол.

Изчисленията на МАЕ сочат, че за да бъдат изпълнени целите за нулеви емисии, разходите за зелена енергия в развиващите се икономики трябва да се увеличат до около 1 трилион долара, или седем пъти. Призивът е за засилване на международното сътрудничество, за да бъдат осигурени тези средства.

Развиващият се свят ще имат три пъти по-голям ръст на потреблението на електроенергия спрямо развитите икономики и затова от съществено значение ще бъдат инвестициите във възобновяеми източници. Според МАЕ ниските разходи за соларната и вятърната енергия ще ги направи предпочитани източници .

Инвестициите, особено в развиващите се икономики, зависят много от публичните ресурси, но в сценариите на МАЕ за успешно постигане на климатичните цели е записано очакването за влизането на частния капитал в тази схема. Подкрепата чрез инвестициите от държавните компании е от съществено значение за развитието на мрежата или за енергийноинтензивната индустрия, но частният капитал може да се включи в мерки за енергийна ефективност или възобновяеми енергийни източници.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:54 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
дядя Вова
преди 2 години
МАЕ: Държавите по света не обръщат достатъчно внимание на чистата енергия > Да еее! Нашите продажници затвориха без да никой да им иска 4 блока на АЕЦ-а, сега индустрията реве за ток! А Комисията Калашников ?!?!?!?!?!???!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още