IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Група от 28 демократи иска 85 млрд. долара за зарядни станции в САЩ

Демократите посочват, че по-голямото финансиране ще „спомогне за добавянето на капацитет“ за осигуряване на устойчиво зареждане на електромобили

14:49 | 10.08.21 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Група от 28 демократи от Камарата на представителите на САЩ поиска от лидерите на Конгреса да подкрепят предложението им за осигуряване на 85 млрд. долара за изграждането на зарядната инфраструктура на електрически превозни средства, като част от финансирането, вместено в законопроекта на Белия дом, съобщава Ройтерс.

Настоящият законопроект за американската инфраструктура е на стойност 1 трлн. долара, от които 7,5 млрд. долара са предвидени за зарядни станции за електромобили, като демократите планират да добавят допълнителни средства в отделна мярка, която може да достигне 3,5 трлн. долара.

Демократите, водени от Деби Дингъл и Ивет Кларк, заявиха, че по-голямото финансиране ще „спомогне за добавянето на капацитет“ за осигуряване на устойчиво зареждане на електромобили и увеличаване на доставките на възобновяема енергия. 

Президентът на САЩ Джо Байдън призова още през март да бъдат осигурени 174 млрд. долара за стимулиране на налагането на електромобилите, включително 100 млрд. долара за подпомагане на потребителите и 15 млрд. долара за изграждане на 500 хил. зарядни станции.

В писмото на демократите се посочва, че Конгресът трябва да осигури зарядни станции за „общностите в неравностойно положение, включително на улични и обществени паркинги, многофамилни жилища, обществени сгради, паркове, работни места и транспортни центрове“.

В предложението за осигуряване на 3,5 трлн. долара, представено в понеделник, демократите от Сената планират да финансират електрификацията на федералния автопарк, включително превозните средства на пощенската служба, както и да инвестират в изграждането на чисти превозни средства.

В четвъртък Байдън подписа изпълнителна заповед по време на среща с представители на автомобилната индустрия и синдикатите, която възприема целта за повишаване на дела на електромобилите на 50% до 2030 г.

Въпросната цел беше подкрепена от американските и чуждестранни автомобилни производители, които обаче заявиха, че постигането ѝ ще изисква милиарди долари държавно финансиране.

Според проучване на Международния съвет за чист транспорт (ICCT) САЩ изостават от Китай и Европа при производството и разпространението на електрически превозни средства, като разликата в темпа на развитие между страните нараства от 2017 до 2020 г.

Проучването сочи, че светът е произвел над 10 млн. електромобила между 2010 г. и 2020 г. В края на 2017 г. американските автомобилни концерни представляват 20% от световното производство. До 2020 г. техният дял се е свил до 18%, докато делът на Европа и Китай нараства.

През миналата година американските автомобилни концерни са успели да произведат най-малко 450 хил. електромобила, като Tesla е отговорна за около 85% от тях. Годишният износ на електрически коли от САЩ през същата година надхвърля 215 хил. автомобила, като страната е първа в това отношение в глобален мащаб.

Само два от общо 44-те завода за сглобяване на автомобили в САЩ са били модифицирани да произвеждат електромобили през 2020 г., изтъкват от ICCT. General Motors планира три фабрики да бъдат преоборудвани за изграждането на електрически превозни средства през тази година, докато Tesla и Lucid Motors строят по един изцяло нов завод.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Asdf1234
преди 2 години
Поне по 10 .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
0pk
преди 2 години
A за да има ток в тия зарядни станции, колко млрда долара ще трябват изчислила ли е въпросната група демократи? :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още