IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Промишленото производство расте за четвърти пореден месец през юни

Най-голямо увеличение на годишна база има при направата на превозни средства, без автомобили - 68%, а най-голям спад – при производството на напитки - 38%

14:17 | 10.08.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

През юни промишленото производство в България нараства с 9,7% спрямо съответния месец на миналата година. Това показват предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ), публикувани днес. Увеличението на показателя е четвъртото поредно след 16 месеца на спад.

От статистиката става ясно още, че индексът на промишленото производство през юни намалява с 0,1% в сравнение с май.

                    Индекси на промишленото производство (2015 = 100)

Месечни изменения

През юни понижение спрямо предходния месец е регистрирано в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 1,6%, и при преработващата промишленост - с 0,3%, а повишение има в добивната промишленост - с 3,9%.

По-значително намаление в преработващата промишленост се наблюдава при: производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 9,8%, производството на метални изделия, без машини и оборудване - с 8,8%, производството на напитки - с 6,1%, производството на лекарствени вещества и продукти и ремонта и инсталирането на машини и оборудване - по 5,1%.

НСИ регистрира съществен ръст при: производството на превозни средства, без автомобили - с 35,9%, производството на тютюневи изделия - с 19,6%, производството, некласифицирано другаде - с 10,1%, печатната дейност и възпроизвеждането на записани носители - с 8,3%.

Изменение на индекса на промишленото производство спрямо предходния месец
(Сезонно изгладен)

Годишни изменения

На годишна база увеличение на промишленото производство, изчислено от календарно изгладените данни, НСИ отчита в преработващата промишленост - с 11,5%, в добивната промишленост - със 7%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 0,9%.

Значителен ръст в преработващата промишленост спрямо съответния месец на година по-рано се наблюдава при: производството на превозни средства, без автомобили - с 68,2%, производството на тютюневи изделия - с 58,7%, производството, некласифицирано другаде - с 49,7%, производството на компютърна и комуникационна техника, електронни и оптични продукти - с 45,3%.

Най-голям спад е отчетен при: производството на напитки - с 38,2%, обработката на кожи; производството на обувки и други изделия от обработени кожи без косъм - с 14,9%, производството на основни метали - с 12,2%, производството на лекарствени вещества и продукти - с 9,6%.

Изменение на индекса на промишленото производство спрямо съответния месец на предходната година
(Календарно изгладен
)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още