IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Черна гора поне засега избегна китайския дългови капан

Страната се е договорила с няколко банки от ЕС и САЩ да хеджират китайския заем за почти 1 млрд. евро, който тя се затруднява да изплаща

13:50 | 10.08.21 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Черна гора вече има известно пространство да диша, след като осъществи първото от поредицата погасявания към китайската Exim Bank за заем на стойност почти 1 млрд. евро, изтеглен за изграждането на магистрала.

Изплащането стана възможно, след като правителството в Подгорица постигна споразумение с банки в Европейския съюз (ЕС) и САЩ за хеджиране на дълга. Така лихвата по заема пада от 2% на 0,88%, пише онлайн изданието Emerging Europe.

Финансовият министър Милойко Спаич казва, че страната е спестила 4 млн. евро само за транша през юли и че годишните спестявания биха възлизали на над 8 млн. евро.

Той обещава спестените пари да бъдат използвани за проекти за развитие и за справяне с "кризата в цените на храните" в страната.

Детайлите за хеджирането са оскъдни. По думите на Спаич, който говори пред местни медии, това е 14-годишна сделка с възможност да се преразгледат условията - и участващите банки, след две години.

Според министъра сделката е постигната с германската Deutsche Bank, френската Société Générale и две американски банки, Merrill Lynch и Goldman Sachs. „Това би трябвало да даде на Черна гора известно пространство за дишане, въпреки че тежестта върху публичните финанси остава значителна“, казва Филип Шебок, изследовател в Чешката асоциация за международни отношения.

Пространството за дишане обаче не означава, че дългът е изчезнал. „Това ще даде възможност на Черна гора да работи по по-устойчиво решение. Китай все още е кредитор, а останалите траншове ще трябва да бъдат изплатени на партньори от Пекин“, коментира Стефан Владисавлев, програмен координатор в Белградският фонд за политически постижения и сътрудник научни изследвания за CHOICE.

„Каква траектория ще се развие в бъдеще, това зависи единствено от силата на черногорската икономика и нейната финансова стабилност“, обобщава той.

В момента икономическата ситуация в Черна гора е трудна. Според Световната банка БВП на Черна гора се свива с 15,2% през 2020 г. Страната разчита основно на туризма, като въздействието на пандемията и ограниченията, наложени на международните пътувания, са особено тежки.

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) обаче прогнозира по-добър растеж тази година – 8,5%.

Донякъде усложнява проблема фактът, че магистралата, за която китайският заем е бил предназначен, не е завършена. Пандемията отложи датата на завършване от 2019 г. до ноември тази година и това е само първият 41-километров участък от 164-километровата магистрала, който ще свърже морския град Бар със сръбската граница.

„Не е ясно кога ще бъде завършено строителството на вероятно най-скъпата магистрала в Европа“, казва Нина Маркович Хазе от катедрата по изследвания на сигурността и криминологията в университета Macquarie в Сидни.

Последна актуализация: 01:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
d333
преди 2 години
Може и да са крали, обаче ако си ходил в Черна гора и си виждал какъв е релефа там ще запееш друга песен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
ПИЧ
преди 2 години
Голямо крадене е паднало, 41 км за 1 милиард евро, тука и Боце може да им завиди, надминаха го Черногорските измамници, ама народа да плаща...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още