IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е сред основните потребители на лигнитни въглища в ЕС

Спадът в потреблението на въглища в общността се ускорява в последните години

20:06 | 10.08.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

България е четвъртият най-голям потребител на лигнитни въглища в ЕС, показват данните на Евростат за 2020 година. На страната ни се падат 9% от потреблението на този вид въглища. Лидер е Германия с 44%, следвана от Полша (19%) и Чехия (12%).

От Евростат отбелязват, че общо шест държави държат дял от 95% от потреблението на кафяви въглища в общността. Шестицата завършват Румъния и Гърция с по 6% от потреблението в ЕС.

eurostat eurostat

Източник: Евростат

През 2020 година в общността са потребени общо 246 млн. тона лигнитни въглища, което е спад с 64% спрямо 1990 година и 33% спрямо 2018 година. 93% от този тип въглища се използват за производство на електроенергия.

Трендът в добива на лигнитни въглища следва потреблението, защото те се използват основно в държавата, която се добиват - вносът и износът на този тип въглища в рамките на общността е пренебрежимо малък.

Подобно е положението и по отношение на антрацитните въглища и статистиката отчита непрекъснат спад и на потреблението, и на добивите. През 1990 година например 13 държави в ЕС добиват антрацитни въглища, докато през 2020 година те са само две - Полша и Чехия. През миналата година те са добили общо 56,5 млн. тона, което е намаление от 80% спрямо нивото от 1990 година.

eurostat2 eurostat2

Източник: Евростат

Потреблението също намалява през годините - през 2020 година достига 144 млн. тона, което е с 63% по-малко спрямо нивото през 1990 година и с 35% спрямо 2018 година. Намалената употреба на този вид въглища е свързана с превключването на електроенергийни централи на газ и навлизането на възобновяемите енергийни източници, както и на свитото производство на металургията през последните години.

Основните потребители на антрацитни въглища са Полша (дял от 43%) и Германия (22%), следват още Италия, Франция, Нидерландия и Чехия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 4
grainis
преди 2 години
Едва ли има по-брутално безумие от горенето на лигнитни въглища . Има десетки, в пъти по-добри алтернативи - например изгаряне на 100% Карбон-Неутрална Биомаса от Бамбукови Хибриди, отглеждани оранжерийно, във Вертикална Аеропнна Ферма - https://vertikalna-ferma.alle.bg . 100% Карбон-Неутрална Електро и Топлоенергия на НУЛЕВА резултатна Себестойност - https://nula-energia.alle.bg , плюс БиоМетан, БиоДизел и ИФО-Аерозол - https://biodizel.alle.bg , и не-електролизерен Зелен Био-Водород, получени от Свръхбързорастяща (1м/ден) Биомаса от Бамбукови Хибриди, отглеждани върху рото-рафтове, в Хипер-Интензивна, Роботизирана Вертикална Аеропонна Ферма - https://vertikalna-ferma.alle.bg . Технологията предлага ежедневни Жътви и гигантски ( хиляди тонове дневно ) Добиви от Висококалорична (20MJ/kg) Бамбукова Биомаса - за Директно изгаряне в котлите на ТЕЦ-овете, Продажба ( EUR70/ton ), или за процедиране в Биогорива.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още