IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво да очакваме от новите модели iPhone?

Компанията работи по нови функции и промени, свързани с камерите

22:22 | 10.08.21 г. 3
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Brendon Thorne/Bloomberg</em></p>

Снимка: Brendon Thorne/Bloomberg

Следващата серия модели на iPhone на Apple ще има поне три основни нови функции за видео запис и за камерите, които компанията залага, че ще са от съществено значение за обновяването им спрямо по-ранните модели, пише Марк Гърман за Bloomberg.

Новите телефони ще включват видео версия на портретния режим за снимане, възможност за запис на видео във формат с по-високо качество, наречен ProRes, и нова система, подобна на филтри, която подобрява визията и цветовете на снимките, твърдят източници, запознати с въпроса. Функциите на камерата са смятани за едни от най-съществените, що се отнася до решението на потребителите за покупка. Наследникът на iPhone 12 се очаква да се появи на пазара в следващите няколко седмици.

Отвъд подобренията в камерата, новите модели iPhone ще включват по-умерени промени. Миналата година Apple промени дизайна на смартфоните си, добави 5G свързаност и обнови хардуера на камерата. За тази година компанията ще запази същите 5,4-инчов, 6-1 инчов размер на основния модел екран, а Pro версиите ще са с 6,1-инчов и 6,7-инчов.

Устройствата ще включват по-бързия чип A15 и по-малък прорез, в допълнение към нова технология за екрана, която ще позволи по-бързо опресняване за по-плавно скролване.

Базираната в Купертино компания обичайно представя новите си телефони през септември, но миналогодишната премиера беше отложена до октомври заради усложнения в производството, свързани с Covid-19.

Сега, когато компанията отлага връщането на служителите си в офиса, новата премиера вероятно ще се проведе виртуално. Говорителка на Apple е отказала да коментира въпроса пред Bloomberg.

Apple добави портретния режим първо при iPhone 7 Plus през 2016 г., а той бързо се превърна в любим на феновете. Функцията може да постави снимания човек на силен фокус, замъглявайки фона – нещо, което е познато още като ефект „боке“. За новите модели iPhone Apple планира да добави същата функция във видео, като ще я нарече Cinematic Video. Както при снимките, сензорът за дълбочина на Apple ще създаде ефекта и ще позволи на потребителите да определят колко замъглен да е фонът, след като направят записа.

Друга нова видео функция – ProRes, ще позволява на потребителите на iPhone да записват клипове с по-добро качество, което ще дава възможност за повече промени при постпродукция.

Форматът се ползва от професионалисти във филмовата индустрия и досега не е бил насочен към масовия пазар, отчасти заради големия размер на файловете. ProRes ще записва или в HD, или в 4K резолюция на новия iPhone. ProRes следва миналогодишното добавяне на ProRAW формата. Възможно е подобно на ProRAW, ProRES да бъде ексклузивен за по-скъпите Pro модели.

Друга фунцкия ще позволи на потребители по-добре да контролират цветовете и акцентите в образите. Те ще могат да избират от няколко стила, които да прилагат на снимките, включително такъв, който показва по-топли или по-студени цветове, докато оставя белият неутрален. Друга опция ще е за добавянето на по-драматични сенки и повече контраст, а компанията планира и по-балансиран стил за показване на сенки и реални цветове при по-светли образи.

Функцията ще се различава от стандартните филтри, познати в приложението Camera от 2013 г., като прецизно ще правят промени по различните обекти и хора на снимките чрез използването на изкуствен интелект, вместо чрез прилагането на един филтър на цялата картина.  

Новите модели iPhone с кодови имена D16, D17, D63 и D64 са само част от новите устройства, които компанията ще представи през следващите месеци. Тя работи по обновяването на MacBook Pro с новия ѝ чип, който вероятно ще се казва M1Z, както и по редизайна на iPad mini и нови модели iPad, насочени към учащи. Освен това компанията подготвя и нови модели Apple Watch и AirPods.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:51 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
mrynmryn
преди 2 години
Те могат само да сменят цифрата и епълджийте пак ще го купят. А като им видиш пазарния дял в Европа ти става ясно, накъде вървят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
tetris12
преди 2 години
еуфория и по-висока цена
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
дядя Вова
преди 2 години
Какво да очакваме от новите модели iPhone? > Каквото и преди: money for nothing.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още