IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговци и индивидуални клиенти се възползват от спадовете на златото

Интересът към инвестиционното злато не е толкова силен както през 2020 г., но ще е сериозен до пролетта на 2022 г., очаква д-р Валентина Григорова-Генчева

20:35 | 10.08.21 г. 5
Търговци и индивидуални клиенти се възползват от спадовете на златото

„Основният фундамент, който провокира краткотрайния рязък спад на златото до петмесечен минимум, са положителните новини, които дадоха щатските власти – неочаквано бързото възстановяване на американската икономика след острите последици от ковид, както и силният щатски долар и данните за по-добрата заетост на американския пазар“, каза тя.

Според нея продажбите не са били особено масивни, но доведоха до спада на златото в понеделник сутринта.

„Това не изолирано явление“, обясни експертът и припомни, че подобно движение имаше и през март в продължение на няколко седмици, след което благородният метал си възвърна цените.

Д-р Валентина Григорова-Генчева обясни, че голяма част от сериозните инвеститори сами следят движението на благородните метали.

„В моменти на подобен спад те веднага реагират с поръчки, каквито имахме в понеделник сутринта. Ситуацията е такава през последните две години. Сериозните усилия, които се полагат, както в света, така и в България от търговци и анализатори, дават резултат за ефективността на реакцията на клиентите и инвеститорите“, подчерта специалистът.

Според нея спадът от понеделник е подхранен и от технически фактори, като липсата на ликвидност заради затворени пазари в Япония и Сингапур.

Д-р Валентина Григорова-Генчева коментира, че с търсенето на злато продължава да е достатъчно сериозно.

„Монетите са практически без наличност на европейския и щатския пазар. Емисиите, произведени през тази година, са много трудно откриваеми и още по-сложно е да се осигури наличност на малък пазар като българския“, посочи тя.

По думите ѝ все още хората не са освободени от безпокойствата пред перспективата за следващо затваряне.

„Мерките плавно и постепенно започват да се засилват в цяла Европа и в България. Това със сигурност би стимулирало все още инвеститорския интерес към златото“, прогнозира Григорова-Генчева.

В същото време редица анализатори твърдят, че златото не е толкова гарантирана защита на инвестиционните портфейли срещу инфлационните процеси, но е факт, че опасността от тях се засилва. Затова мнозина, въпреки предпазливостта на експерти и анализатори, предпочитат да имат и благородни метали в инвестиционните си портфейли. Дори интересът към инвестиционното злато да не е толкова силен както през 2020 г., ще продължава да е сериозен до пролетта на 2022 г.

Относно очакванията на цената, д-р Валентина Григорова-Генчева смята, че тя бива тествана на по-ниски ценови нива, около 1700-1750 щатски долара, но ако се следи движението ѝ в евро, ще се забележи, че там нивата са много близки до 1500 евро.

„За мен прогнозата е да задържим на средни нива 1500-1550 евро за тройунция злато поне до края на настоящата година, като напълно не са изключени пикове в условия на пореден локдаун през есенните месеци и началото на зимата, в края на календарна година", допълни тя.

Григорова-Генчева е на мнение, че евентуални сигнали за по-скорошно затягане на паричната политика на Fed биха довели до по-масивни разпродажби, най-вече на щатските фондове, не толкова на индивидуални инвеститори, което неминуемо ще се отрази на цената на златото.

„Контрапункт прави политиката на централните банки, които все още продължават да бъдат активен нетен купувач на международните пазари, продължава“, смята директорът "Злато и нумизматика" в ПИБ.

Експертът коментира и връзката на златото с щатския долар. „При засилване на долара, цената на златото спада, и обратното, обясни тя. – Но не е изключено при по-силни инфлационни процеси, които биха били катализирали от бързо възстановяване на щатската икономика, златото да запази цената си, защото редица инвеститори ще се обърнат отново към него, за да се защитят от инфлационните процеси.

„В момента сме на кръстопът – от една страна елементът на неизвестност, докъде и доколко и в каква степен ще продължи това краткосрочно забелязано бързо възстановяване на щатската икономика. От друга страна очакваме как ще се развият процесите в страните от Западна Европа“, изброи факторите, които ще влияят върху стойността на благородния метал д-р Григорова-Генчева.

Прогнозата на експерта обаче е, че до края на годината ще имаме цени, близки до настоящите.

Повече от разговора, както и защо страни като Тайланд и Бразилия се презапасяват със злато в момента и каква е равносметката от половин век скъсване на щатския долар с благородния метал - вижте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Видео материали с всички гости на предаването “В развитие” гледайте тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 5 rate down comment 1
Ernan Kortes
преди 2 години
Госпожата от статията прогнозираше 3500 долара за тройунция
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 0
Ivel
преди 2 години
Да не говорим, че и българския Тавекс товари грозно, разликата с естонския Тавекс е около 50 евро отгоре за стограмка, като купиш кило тук няма отстъпки и те товарят с едни 500 евто отгоре. Писах на естонците да питам не може ли да платя на тях а да си го взема в БГ, не можело. Баба им трънкина тавексина, не са гъвкави. Тия от българския тавекс викат еми малък е пазара тука затова товарим повече. Няма как да стане по голям защото товарите, ще ловим самолета и в Естония. Ако сте стаблна компания а не като тия от статията продавайте навсякъде на еднакви цени, злато е това а не чужки и домати, има си определена цена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 0
Solar Power
преди 2 години
защо е цензурирано п и б не знам ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 0
Solar Power
преди 2 години
И като отидеш да инвестираш злато в ***-а унцията е 2000 долара. Гледаш им монетките във витрината и се чудиш защо да не прескочиш и да вземеш същата монета от тавекса или пък направо да си я поръчаш онлайн с биткойни на цена от $1730 с шипинг от 10 евро :) Моля, намалете цените ! Марж от 30-ина долара максимум.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 3
KMETA
преди 2 години
1 Кило станало 850 грама.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още