IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нова бариера изниква в Източна Европа заради конфликта с Беларус

Литва ще изгради ограда за 152 млн. евро по границата си със страната заради нарасналия брой на пристигащите мигранти

21:11 | 10.08.21 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Литва ще изгради 508-километрова ограда по границата си с Беларус, за да спре безпрецедентната вълна от мигранти, пристигащи в източните страни членки на ЕС, предава Bloomberg.

Пристигащите са част от стратегията на президента Александър Лукашенко да отговори на санкциите на ЕС срещу правителството му заради смазването на продемократичната опозиция, твърдят представители на Литва и ЕС. Лукашенко отхвърля твърденията.

Той заплашва да спре борбата с притока на наркотици, оръжия, хора и ядрени материали към съюза. Литва, която заедно със съседна Полша приема дисиденти, стремящи се да свалят Лукашенко от власт, поема по-голямата част от бремето. Над 4 хил. души, повечето от които от Ирак, са преминали в страната от юни насам, 50 пъти повече спрямо цялата 2020 г.

„Лукашенко използва миграцията като оръжие. Това е хибридна кампания на Лукашенко срещу ЕС и целостта на източната му граница“, заяви литовският президент Гитанас Науседа пред Bloomberg News през уикенда.

Оградата, която може да струва 152 млн. евро, ще се прибави към бариерите, които изникнаха в Европа от 2015 г. насам, когато милиони мигранти от Близкия изток и Африка пристигнаха на континента.

Планът на правителството е да приключи строителството до края на следващата година, но официални представители вече предупредиха, че това зависи от наличностите на строителни материали. Депутатите одобриха проекта с 80 гласа „за“ и само два „против“.

„Физическа бариера днес е неизбежна. Без физическа бариера няма да имаме ефективна гранична защита“, заяви министърът на вътрешните работи Агне Билотайте пред парламента.

Депутатите дадоха също така на армията правомощия да оперира като гранична защита в извънредна ситуация.

„Положението по границата е наистина напрегнато. Можем да очакваме всичко. Виждаме, че след като Литва предприема действия, притокът се насочва към Полша и Латвия“, заяви Билотайте.

Съседна Латвия създаде сходен план за изглаждане на 134-километрова ограда по границата си с Беларус. Правителството одобри във вторник плановете за оградата, която може да бъде завършена до 2024 г., и обяви извънредно положение по границата с Беларус след ръста на пристигащите.

Лукашенко заплашва също да спре проверките на незаконни ядрени материали, насочени към ЕС, като заяви, че след осуетяването на шест опита за контрабанда миналата година, ще позволи безпрепятственото им движение. Той също отрече да насочва мигранти към границите на ЕС.

„Не аз ги изпратих там. ЕС ги покани“, заяви Лукашенко в Минск в понеделник.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:18 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 4
korn
преди 2 години
Да, руски номера. Путин така качваше на лодките алахакбаровците от Сирия за Европа. После един два атентата и ей ти проблем. Единствено което ще постигнат е граница на всякъде и европейска армия която да я пази.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 1
дядя Вова
преди 2 години
Лаят срещу него, но облече бронежилетка и взе автомат в ръка. И им бръкна в з...ника.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
Ivel
преди 2 години
Не си в час, в бившите съветски републики има отчаяно бедни хора, готови на всичко, таджиките не се отличават особено от афганистанците. Това е целенаправлена атака на батка Лукашенко, копира модела на Ер доган, управлява потока на бежанците, на лошите им пуска повече, към сговорчивите е по убран. *** политика, коятно краде обществен ресуср от нарочените държави. Литва и Полша са му западните граници и той ще го използва този инструмент докато не се бръкнат за ограда, която едва ли ще реши въпроса, поне в България е така, нали имаме ограда, защо има бежанци все още.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 4
ing5rov
преди 2 години
да бе , пълно е с афганистанци и иракчани , дето напъват за литва ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още