IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Facebook стартира „дезинформационна пералня" за ваксините

Неуспешна кампания се е опитвала да използва инфлуенсъри, за да сее неверни информации за ваксините срещу коронавируса

08:48 | 11.08.21 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: EPA/SASCHA STEINBACH</em></p>

Снимка: EPA/SASCHA STEINBACH

Ръководството на социалната мрежа Facebook започва нова мащабна „чистка" на фалшиви новини, свързани с пандемията от коронавируса и ваксинацията срещу заразата. 

Операцията е наречена „дезинформационна пералня" и основната ѝ цел е да премахне новини, които заблуждават влиятелни лица в социалните мрежи за подкрепа на неверни твърдения. Целта на фалшивите новини е да "узакони" фалшиви твърдения, като ги представи за идеи на хора с чиста репутация, обяви във вторник социалната мрежа, цитирана от Ройтерс. 

Както заяви във вторник социалната мрежа, руска рекламна агенция се е опитала да разпространи фалшиви новини в различни онлайн платформи. Кампанията привлече вниманието, след като влиятелни лица в Германия и Франция направиха проучване и алармираха за нея. Зад кампанията стои руската компания Fazze, чието приложение е оперирало „система за измиване на невярна информация“, съобщи Facebook. Целта била надеждни източници да споделят дезинформация онлайн с голям брой последователи. 

Кампанията е била насочена предимно към Индия и Латинска Америка, но също и към САЩ. Става дума за изкарване на лоша репутация на ваксините срещу коронавируса, чието одобрение по онова време се е обсъждало.

Надеждата на дезинформаторите е била, че влиятелните няма да си свършат „домашната работа“, каза Бен Нимо, който отговаря за проследяването на невярна информация във Facebook. Двама от инфлуенсърите, с които е имало контакт, обаче са разследвали информацията, която поръчителите са искали те да споделят. „Това наистина е предупреждение“, каза Нимо, апелирайки към влиятелните в мрежите източници: „Бъдете внимателни, ако някой иска да ви продаде дадена история. Направете свое собствено проучване“.

Само през юли Facebook е премахнал 65 акаунта и още 243 акаунта в Instagram, които са били свързани с кампанията. А самата Fazze е отстранена от платформата.

Кампанията за дезинформация е имала няколко етапа: В края на миналата година тя е била насочена предимно към ваксината на AstraZeneca. Фалшиви акаунти са споделяли банер, според който ваксината ще превърне хората в шимпанзета. Няколко месеца по-късно е атакувана и ваксината на BioNTech и Pfizer. Направени са били и опити за разпространение на документ, за който се твърди, че е изтекъл при хакерска атака срещу AstraZeneca.

Самосъздадени статии като източници

Организаторите са използвали не само платформите на Facebook, но са създавали и подвеждащи статии и онлайн петиции в Reddit, Medium и Change.org. След това Fazze е изпращал по имейл препратки към тези статии до влиятелните лица, някои от които са алармирали и по този начин са насочили журналистите по следите на кампанията.

Според съобщения в медиите Fazze е дъщерно дружество на AdNow, регистрирана във Великобритания рекламна компания. Facebook не знае кой е наел компанията за кампанията за дезинформация, каза Натаниел Глейхер, който отговаря за стратегията за сигурност. Социалната мрежа обаче вече е споделила своите констатации с отговорните органи и други платформи.

Според концерна кампанията е имала малък общ успех. Снимките в Instagram са получили малка подкрепа, а петициите на английски и хинди са набрали по-малко от 1000 подписа.

Според Facebook има все повече кампании, които използват влиятелни лица за разпространение на невярна информация. В момента компанията спори с американското правителство за това как фалшивите новини за пандемията на коронавируса могат да бъдат спрени. Междувременно самото правителство разчита на влиятелни лица, за да убеди хората да се ваксинират.  

Twitter забрани акаунт на депутат 

Междувременно услугата за микроблогинг Twitter блокира във вторник акаунта на американския конгресмен Марджори Тейлър Грийн поради фалшиви твърдения за ваксинациите срещу Covid-19. Тя беше съобщила в Twitter в понеделник, че ваксините са се "провалили" и няма да помогнат за преборването на коронавируса. Привърженичката на бившия президент Доналд Тръмп Грийн беше отстранена от микроблогинг услугата за седмица, според компанията „за многократно пренебрегване на правилата на Twitter“.

Ако републиканката отново наруши правилата, тя ще е изправена пред трайна забрана. Междувременно други политици обвиниха Twitter, че я е забранил, защото казва „истината“ и туитва това, което „много хора казват“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:15 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 1
дядя Вова
преди 2 години
Facebook стартира дезинформационна пералня" за ваксините > То коронобесието не е спирало бе Бойче!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още