IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Собственикът на Vivacom ще работи с Nokia за подобряване на мрежата си

United Group сключи споразумение с компанията на три пазара - България, Словения и Хърватия

14:28 | 11.08.21 г.
<p>
	<em>Снимка: United Group</em></p>

Снимка: United Group

Доставчикът на телекомуникационни и медийни услуги United Group, който е собственик на Vivacom, обяви, че е сключил договор с Nokia за подобряване на основните ѝ мобилни мрежи в Югоизточна Европа. Според сайта Comms Update споразумението засяга бизнеса на компанията в България, Хърватия и Словения.

В съобщение до българските медии United Group посочва, че целта на партньорството е модернизиране на облачно базираната опорна мрежа, така че да се подобри качеството, капацитета и сигурността ѝ. Този ход пък ще помогне за въвеждането на следвашо поколение дигитални услуги в Югоизточна Европа, в това число и 5G услугите за частни и бизнес клиенти.

Освен това финландският производител на телекомуникационно оборудване ще предостави и софтуер за управление на съществено важните функционалности на мрежата.

Nokia ще замени два други доставчика на оборудване на United Group и ще се превърне в неин основен мрежови партньор на трите пазара, допълва Comms Update. Тя ще предостави продукти като Cloud Packet Core, Voice Core, 3G Core, Cloud Infrastructure, както и софтуерът Subscriber Data Management.

Всичко това ще даде възможност както на Vivacom, така и на Telemach в Хърватия и Словения, да реализират масова свързаност на огромен брой устройства, изискващи интернет връзка и свръхнадеждна мрежова сигурност.

Всичко това се случва в рамките на 5-годишна инвестиционна програма, която е на стойност 900 млн. евро и е насочена към обновяването на мобилните и фиксираните мрежи на телекомите на групата.

Партньорството с Nokia у нас ще помогне за ефективното надграждане на покритието на 5G мрежата, както и на 10-гигабитовата мрежа на Vivacom, осигуряваща оптична интернер връзка със скорост до 10 пъти по-висока от тази на предишното поколение мрежи.

Comms Update посочва, че първоначално промени ще бъдат направени по 3G и 4G мрежите чрез облачната инфраструктура на Nokia, като това ще се случи от третото тримесечие на тази година. След това United Group ще задейства процеса и при 5G услугите. В съобщението си до медиите групата потвърждава, че процесът започва от третото тримесечие.

Това споразумение е нов етап в отношенията на Nokia и United Group. По-рано тази година групата избра Nokia да подкрепи пускането на оптичните ѝ мрежи от следващо поколение в Югоизточна Европа.

Изборът на доставчици на мрежово оборудване от телекомите по света е внимателно следен процес през последната година, след като най-големият играч на този пазар – китайската Huawei Technologies се оказа под обстрела на Съединените щати. Вашингтон обвини Huawei, че дава възможност на властите в Пекин да извършват шпионаж през нейното оборудване – нещо, което компанията продължава да отрича. Въпреки това, след призивите на САЩ, редица правителства се разколебаха или забраниха напълно участието на Huawei в изграждането на новото им поколение мрежи.

От отстъплението на Huawei се възползват другите два големи играча на пазара – шведската Ericsson и финландската Nokia.

На този етап с оборудване изцяло от Huawei у нас работи само Telenor България. A1 залага на Nokia, а Vivacom ползваше услуги те на няколко доставчика, както коментира наскоро в ефира на Bloomberg TV Bulgaria експертът по телекомуникации Ясен Гуев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още