IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мъжете работят повече с появата на деца в семейството

Най-ниска е заетостта в ЕС сред жените с три или повече деца, показват данните на Евростат

14:30 | 11.08.21 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Появата на дете променя живота в домакинството, но засяга по различен начин заетостта при мъжете и жените, показва проучване на Евростат. От данните е видно, че във възрастовата група 24-55 години заетостта при жените с дете е 72,2%, а при мъжете - 90%. В семействата без деца заетостта при жените е 76,8%, докато при мъжете е 80,9%.

Съществени са различията в рамките на ЕС и заетостта сред жените с деца е най-висока в Словения (86,2%), Швеция (83,5%) и Португалия (83%). На обратния полюс са Италия (57,3%), Гърция (61,3%) и Испания (66,2%).За Гърция всъщност няма голяма разлика по отношение на заетостта на жените със или без деца.

При мъжете най-висока е заетостта сред бащите в Чехия (96,5%), Малта (95,7%) и Словения (95%).

Статистиката за България показва сходна тенденция. Заетостта при майките е по-ниска от тази за жените без деца и се движи около средното за ЕС. В същото време почти няма разлика между заетостта за мъжете и жените без деца - към 80%. Заетите бащи са повече, но нивото е под средното за ЕС, макар да доближава 90-те процента.

eurostat eurostat

Източник: Евростат

От данните е видно още, че най-голямата разлика между работещите и неработещите родители е в Италия и Гърция. Почти 29 пункта е разликата между работещите майки и бащи (в полза на мъжете) и 13 пункта между мъжете и жените без деца в Италия. В Гърция разликата е 27,2 пункта при работещите мъже и жени с деца и 11,8 пункта - без деца.

Най-малка е междуполовата разликата по отношение на заетостта при хората с деца в Литва (6,8 пункта), Словения (8,8 пункта) и Португалия (9,3 пункта).

Евростат посочва, че тенденцията при жените е колкото повече деца имат, толкова по-ниско е нивото на заетост, особено при нискообразованите. Например заетостта на жените с три или повече деца в страните от ЕС е средно 59,1%.

При мъжете тенденцията е различна - заетостта е по-ниска за мъжете без деца и се увеличава най-много при мъжете с две деца - 92,4%, но при мъжете с три или повече деца намалява до 86,7%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
mrynmryn
преди 2 години
Имахме един американски клиент, който все пътуваше до България, имаше 5 деца и не му се стоеше вкъщи, та това е и друга причина, да се работи повече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
Sandy
преди 2 години
Същевременно с това съпругите им започват да кръшкат в повече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 0
sirFaith
преди 2 години
това можеше и аз да им го кажа, без да хвърлят държавни пари за изследвания, че всеки отговорен родител, почва да бачка повече ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още