IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как ще бъдат приети нови мерки за затваряне заради коронавируса?

Липсата на координация и кохерентност във властта може да доведе бизнеса до стрес, смята здравният експерт Аркади Шарков

17:15 | 11.08.21 г. 2
Как ще бъдат приети нови мерки за затваряне заради коронавируса?

„Местните регионални здравни инспекции трябва да имат добра комуникация с представителите на бизнеса. Да бъдат затваряни заведенията с достатъчно високо и струпано количество от хора, в които не се спазва дистанция“, съветва той.

Шарков даде пример с други държави, които „подхождат командно по отношение на затварянето на заведенията и обектите, било то училища или университети“.

Според него има държави с достатъчно добра и ефективна комуникация по отношение на мерките към своите съграждани, но и там има негодувание от страна от бизнеса и гражданите.

Шарков е на мнение, че правилен баланс по отношение на справянето с кризи може да се потърси винаги при децентрализацията и децентрализираните решения.

„Там, където има покачване – да бъдат парирани ефектите от разпространението на вируса. Най-пострадалият бранш е туризмът. От здравна гледна точка трябва да бъдат компенсирани финансово или данъчно представителите на този бизнес, особено когато кризата се задълбочи“, категоричен е той.

Шарков подчерта, че всички се надяваме това да не се случи, но напомни, че „сигналите от Европа са видими и ясни“.

Здравният експерт посочи, че фактор за негативите от кризата е недобре извършената ваксинационна кампания и нейните последствия се виждат в момента.

По неговите думи би следвало определени групи да бъдат мотивирани да се ваксинират, защото ако това се постави като условие или задължение, процесът ще бъде критикуван.

Шарков е убеден, че ваксинацията при здравните работници трябва да е задължителна, както и при учителите.

Той се надява, че Министерството на здравеопазването и всички страни, които са приели плана на служебното правителство за действие и предприемане на мерки в Covid обстановката, ще го изпълняват.

„В противен случай ще се повторят грешките на предходното правителство. Едни мерки се слагаха сутринта със заповед на министъра, а след това се отменяха. Липсата на координация и кохерентност може да доведе бизнеса до стрес“, смята здравният експерт.

Ще има ли по-строги противоепидемични мерки? Как се подготвя здравната система за новата вълна от коронавирус? Може ли да се ускори ваксинационният процес? Ще бъде ли задължителна третата бустерна доза?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да видите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 3
ing5rov
преди 2 години
неизменно натам отиват работите , когато вече няма как да скрият починалите ваксинирани .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
bgMan
преди 2 години
С камъни, сопи и гражданско неподчинение.Дано не е с нещо повече защото може да се стигне до публичен линч към политици и всякакви измислени "експерти".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още