IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Макрон: COVID кризата във Франция се управлява демократично

Френският президент заяви, че опонентите му се възползват от кризата, за да печелят дял от политическия пазар

19:15 | 11.08.21 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Френският президент Еманюел Макрон отхвърли обвиненията, че управлява кризата с COVID-19 по авторитарен начин и отново призова хората да се ваксинират, за да бъде победена пандемията, предава Bloomberg.

„Никога преди в историята ни не е имало криза с такъв мащаб, преборвана по толкова демократичен начин“, каза Макрон в началото на виртуално заседание на Съвета по отбрана, предавано по телевизията. Френският президент разкритикува опонентите си, без да ги назовава, че използват пандемията, „за да печелят дял от политическия пазар“.

Изказването на Макрон се случва след четвърти пореден уикенд на демонстрации в големи френски градове срещу нови мерки, които изискват документ за ваксиниране или отрицателен тест за достъп в ресторанти, музеи и за на практика всички дейности. Статусът на хората се показва в т. нар. здравен пропуск или ваксинационен паспорт и правителството твърди, че това е единственият начин за връщане към нормален живот.

Макар някои протестиращи да твърдят, че мерките са диктаторски, се отчита ръст на ваксинираните след обявяването им през юли. Две трети от френските граждани на възраст от 12 години нагоре сега са напълно ваксинирани, сочат данни на правителството.

Макар че делът на ваксинираните във Франция е висок, много френски отвъдморски територии отчитат силен ръст на заразените, тъй като броят на ваксинираните остава нисък, а по-заразният делта вариант на коронавируса се разпространява бързо.

Фактът, че само около 20% от хората от 12 години нагоре са напълно ваксинирани във Френска Западна Индия спрямо 66% във Франция е „жестоко доказателство“, че ваксините са най-ефективният инструмент срещу COVID-19, заяви Макрон.

Макар да отбеляза забавяне на запазваните от хората часове за ваксиниране през последните дни, френският президент заяви, че иска „поне да постигне“ целта 50 млн. души да са получили първа игла до края на август спрямо 43,5 млн., които до момента имат поне една доза.

„Затова днес сме изправени пред драматична ситуация в Гваделупа и Мартиника“, каза Макрон и допълни, че болниците в двете отвъдморски територии вече са препълнени.

Най-малко 100 легла в интензивни отделения са необходими само в Гваделупа, каза във вторник министърът за отвъдморските територии Себастиен Льокорню. Макрон съобщи, че 231 здравни работници и 70 пожарникари са заминали от Франция към Френска Западна Индия във вторник, за да окажат помощ.

„Здравната криза не е зад гърба ни. Ясно е, че ще живеем с този вирус още няколко месеца“, заяви Макрон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 4 rate down comment 0
korn
преди 2 години
Дойде времето на демократичните диктатури хахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 2 години
Ми прав е човекът, с очите си го видях - полицията съвсем демократично пердаши протестиращите и ги опушва като херинги с разни газове. Не е като руската и белоруска полиция, дето недемократично млати и арестува навалните демократи, дето мейдан им се върти в мечтите и не протестират недемократично срещу ковид-мерките, а искат съвсем демократично да съборят властта и да превърнат държавите си в украинска ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 0
bgMan
преди 2 години
А защо тогава хората протестират и то много?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 1
neon7
преди 2 години
Макароне,я виж колко хора протестират без маски и дистанция ! С каква "пандемия" се борите ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 0
julian12
преди 2 години
Каза диктатора Макрон!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още