IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Собственици и служители в заведения поискаха оставката на здравния министър

Протестиращите поискаха и нов здравен план

19:54 | 11.08.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Собственици и служители на заведения поискаха нов здравен план и оставка на ресорния министър. Членовете на браншови организации на заведенията се събраха край езерото "Ариана" на протест под надслов "Бизнесът отвръща на удара!" и блокираха за кратко кръстовището на "Орлов мост". След това те се отправиха пеша към здравното министерство, където също за кратко блокираха движението и скандираха "Оставка!" и "Работа!", предаде БТА.

Утре протестът се очаква да бъде подновен, съобщиха организаторите му.

Хората искат нов план за справяне с кризата, породена от коронавируса, с акцент върху ваксинацията, който не предвижда закриване на никакви бизнеси, и оставка на здравния министър. Това коментира пред журналисти председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов.

Ние за година и половина сме били повече месеци затворени, отколкото сме работили, допълни той и изтъкна проблема с текучеството на кадри. Хората спират да искат да работят в нашия сектор, защото няма никаква сигурност, каза Алибегов.

Планът, представен от служебния здравен министър Стойчо Кацаров, който трябва да е план за лечение от Covid, всъщност е план за затваряне на бизнеси, смята Алибегов. Той допълни, че единственият очакван план от здравното ведомство е бил за това как ще се стимулира ваксинацията, за да не се стига повече до затваряне на бизнеси.

Алибегов цитира медийно изказване на здравния министър, че се очаква след няколко дни да влезем в "оранжевата" зона. Това значи ограничаване на 30 процента и вечерен час до 23.00 часа, което значи отново нощните заведения - барове, дискотеки, да спрат да работят, допълни той и поясни, че при температура от 40 градуса ресторантите започват да работят около 19.30 - 20.00 ч.

Той посочи, че няма обявени мерки в подкрепа на бизнеса, който ще бъде засегнат от новите ограничения. Може би ги има обявени някъде на хартия, но обявени и дискутирани с бизнеса - няма, пари така или иначе няма, защото няма гласуван бюджет, заяви той.

"Ние смятаме, че при наличието на ваксини, които държавата е осигурила безплатно за всички, отговорността е индивидуална за всеки. За нас е най-добре да не се затваря и хората ще бъдат подтикнати сами да се ваксинират", каза пред журналисти Георги Илиев, собственик на ресторанти "Виктория".

За всеки човек от тези, които протестират, едно затваряне ще е пагубно, те имат кредити и не могат да се издържат, а нашият бизнес е затруднен при намирането на персонал, защото хората напускат. В момента имаме 20 души от Киргизстан, които внесохме по програма, за да могат да работят, ако затворим, ние не знаем какво да правим, защото им плащаме квартири и заплати, каза Георги Илиев.

Недоволството на собствениците и работещите в заведенията назря след изказване от вчера на директора на Столичното РЗИ Данчо Пенчев, че ще има намален капацитет на заведенията в София до 30 на сто и работно време от 6.00 до 23.00 часа заради влошената епидемична обстановка.

По-късно от здравното министерство обявиха, че изнесената от директора на Столичната РЗИ информация, че "София навлиза в червена зона и предстои издаване на заповед за налагане на ограничения" не отговаря на истината.

14-дневната заболеваемост към днешна дата за района на София град е 89/100 хил., което съгласно приетия Национален план за справяне с пандемията от SARS-COV-2 не изисква налагането на допълнителни ограничения, посочиха от ведомството и съобщиха, че на директора на Столична РЗИ е поискано обяснение за допуснатата грешка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
Ivan N.
преди 2 години
Почнете да си осигурявате персонала на реалните доходи и да чукате касови бележки, и тогава протестирайте! Ричард на първа линия пак - тоя нали знае, че ако заведението му беше във Франция, бял ден нямаше да види. Остави какви проверки щяха да му правят и какви данъци щеше да плаща, ами нямаше да работи и половината от времето, през което работи в България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още