IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Васил Велев: Поскъпването на електричеството е саботаж

За нас това е преднамерено, умишлено вдигане на цените в полза на определени лица в момент, в който точно имаме силно възстановяване, казва шефът на АИКБ

08:45 | 12.08.21 г. 25
Васил Велев: Поскъпването на електричеството е саботаж

Високите цени на електроенергията, които принуждават редица индустриални предприятия да преустановят временно дейност, представляват саботаж и резултат от зловредно управление в полза на трети лица.

Това крайно мнение изказа Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България в ефира на предаването „Светът е бизнес“ на Bloomberg TV Bulgaria.

„Дали това е некадърно управление, неправилно планиране или зловредно управление, ние ще поискаме от специалните служби да се ориентират. Има много натрупвания, които е трудно да повярваме, че могат да се случат в един и същи момент. За нас това е преднамерено, умишлено вдигане на цените в полза на определени лица и саботаж за българската индустрия и икономика в момент, в който точно имаме силно възстановяване и възможност да разширим пазарното си присъствие поради скъсяване на веригата на доставки. В момента имаме този златен шанс, който не трябва да изпускаме. Затова настояваме за бързо приемане на Плана за възстановяване и устойчивост, за подкрепа на инвестициите в предприятията за модернизация, иновации, цифровизация, разширяване на капацитета“, каза още Велев.



Както стана ясно преди дни, четирите основни работодателски организации ще поискат смяна на ръководствата на БЕХ, дъщерните дружества и на самото министерство. Също така ще бъдат подадени сигнали до МВР, ДАНС, ГДБОП,
Специализирана прокуратура, Градската прокуратура, КЕВР, КЗК. 

Междувременно КЕВР стартира проверка на по-високите цени. В комисията е започнало предварително проучване на базата на обосновано предположение за извършено нарушение на Регламента за интегритета и прозрачността на пазара на търговия на едро с енергия (REMIT).

От началото на август цената на БНЕБ в сегмента "Ден напред" редовно надхвърля 200 лева на мегаватчас, като в някои дни е дори над 300 лева. Това са едни от най-високите нива в Европа и една от причините е липсата на електроенергия в региона на фона на високите температури и големите горски пожари в Гърция и Турция.

Работодателските организации в страната се оплакаха, че цената е с почти 50% по-висока спрямо тази в Германия, която е основен пазар за тежката индустрия и това прави продукцията неконкурентоспособна. След среща със служебния премиер Стефан Янев работодателите заявиха, че се съмняват в злоумишлени действия и изкуствено създаван дефицит на пазара.Те настояха за оставките на ръководители на държавната енергетика, включително на ТЕЦ "Марица Изток 2", както и анализ на действията на ЕСО.

Според Васил Велев е очевидно, че в този състав управлението на енергийния сектор в България няма волята, знанията, желанието да се справи с проблеми, има зависимости от трети места, а ако бъде решена ситуацията в момента, то ще е за кратко време и частично, колкото да няма протести, а след известно време ще „избухне“ отново, както вече се е случвало.

Целия разговор вижте в продължението в сайта на Bloomberg TV Bulgaria!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

5
rate up comment 11 rate down comment 0
abdul
преди 2 години
поскъпването като цяло е саботаж.Как може света да се развива, а едни и същи неща и услуги да поскъпват. САБОТАЖ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 15 rate down comment 1
das
преди 2 години
Ами нали искахме целена енергия, нали цената нямаше значение?Сега скъпо било, ама нали сме на едно от челните места по зелена енергия?Истината е, че цената на енергията у нас не е прекалено висока, просто бизнесът е свикнал да получава енергията на ниска цена. И не само енергията, а и труда, данъците и т.н. у нас са ниски, а в същото време искат да продават основно навън на високи цени. Е то всеки иска така.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 4
grainis
преди 2 години
100% Карбон-Неутрална Електро и Топлоенергия на НУЛЕВА резултатна Себестойност - https://nula-energia.alle.bg , плюс БиоМетан, БиоДизел и ИФО-Аерозол - https://biodizel.alle.bg , и Зелен Био-Водород, получени от Свръхбързорастяща (1м/ден) Биомаса от Бамбукови Хибриди, отглеждани върху рото-рафтове, в Хипер-интензивна, Роботизирана Вертикална Аеропонна Ферма - https://vertikalna-ferma.alle.bg . Технологията предлага ежедневни Жътви и гигантски Добиви от Бамбукова биомаса за директно изгаряне в котлите на ТЕЦ-овете или за процедиране в Биогорива.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 4
IQ96
преди 2 години
Мо оди в Гърция!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 4
s3
преди 2 години
Чак пък саботаж. Цените на тока у нас са по-ниски от тези в Гърция. Заплатите у нас също. А бизнесът реве на умряло... Ами как оцелява бизнеса в гърция, където и данъците за бизнеса не са символични като у нас, и разходите му са повече?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още