IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стойчо Кацаров предложи временно правителствена болница да стане детска

Борисов и негови министри ще бъдат дадени на прокурор заради непостроената детска болница

13:49 | 12.08.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров. Снимка: БГНЕС</em></p>

Служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров. Снимка: БГНЕС

Временно за детска болница да бъде използвана сградата на правителствена болница, която е една от най-модерните в страната. Това предложи на депутатите служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров по време на изслушване в парламента, цитиран от БНР.

Държавата ще се опита да си върне 9-те милиона лева, дадени авансово за строежа на националната детска болница. С така сключения договор се нарушава Законът за обществените поръчки и не може да се построи чаканата от години сграда, обяви Кацаров.

Министерството на здравеопазването е дало на прокуратурата документи за проекта за строителството на детската болница, като има съмнение, че бившият премиер Бойко Борисов и министрите от неговия кабинет Костадин Ангелов и Кирил Ананиев са нарушили закона и са ощетили държавата, съобщи още служебният здравен министър Стойчо Кацаров пред депутатите в парламента. Дотук са загубени две години, подчерта той.

В отговор на въпрос, поставен от Кирил Ананиев /ГЕРБ-СДС/ как ще се върнат авансово платените 9 млн. лв. от страна на изпълнителя, Кацаров увери, че парите ще бъдат върнати изцяло, защото не са били извършени дейности, а дейности не са извършвани, защото няма виза за проектиране. "Първият отказ да се издаде виза за проектиране е направен от вашето правителтство - на ГЕРБ", обърна се министър Кацаров към Ананиев, предаде БТА.

Тук няма политика, има схема, за която изначално се е знаело, че не може да бъде изпълнена детска болница, добави Кацаров. Това е грозният финал на тази картина, в която Вие, господин Ананиев, волно или неволно сте бил участник, заяви още Кацаров.

Ананиев каза от трибуната, че "министърът на здравеопазването е перфектен манипулатор. Много неистини се казаха и то спрямо мен". Дали някой е взел някакви пари ще го докаже прокуратурата, но като имам предвид вашия екип, мога спокойно да кажа "крадецът вика "дръжте крадеца", допълни още Ананиев.

Според народните представители от БСП предложението на Стойчо Кацаров за правителствена болница няма да реши въпроса. От „Изправи се БГ! Ние идваме!“ заявиха, че ще подкрепят служебния министър.

Припомняме, че на 5 юли Министерството на здравеопазването изиска от своето дружество "Здравна инвестиционна компания за детска болница" ЕАД да прекрати договора с консорциум от компании от групата на "Главболгарстрой" за изграждане на нова детска болница от предвидения за реконструкция незавършен строеж в кампуса на Медицинската академия. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 5
penman
преди 2 години
Пишман "доктор" Стойчо продължава да лъже и да провежда лобистката политика на частните структури в здравеопазването, които все още не са го издоили напълно, но ако далавераджията Стойчо управлява и това ще стане, и медицинската помощ ще стане по-недостъпна от тази в САЩ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още