IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ се нуждаят от Русия, за да избегнат ядрена надпревара с Китай

Байдън трябва да протегне ръка към Москва, за да получи предимство в противопоставянето с Пекин

19:00 | 18.08.21 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Шокиращо ли беше разкритието или не? Трудно е да се каже. На пръв поглед новите сателитни доказателства трябва да накарат всички да застинем. Изглежда, че Китай строи между 100 и 200 силоза за съхранение и потенциално изстрелване на междуконтинентални ракети с ядрени бойни глави. По-рано знаехме само за около 20 обекта, пише Андреас Клут за Bloomberg.

Очевидният извод е, че Китай при президента Си Дзинпин е решен да изгради своя ядрен арсенал дори по-бързо, отколкото си мислехме. Американският Пентагон работи с допускането, че Китай, който се смята, че вече има между 320 и 350 ядрени единици, ще удвои арсенала си това десетилетие. В зависимост от предположенията за ракетите на един силоз и бойните глави на една ракета, новата информация означава, че действителната цел може да бъде не удвояване, а петкратно увеличение.

Това би доближило Китай до ранга на двете водещи ядрени суперсили, САЩ и Русия, които разполагат с около 1600 ядрени оръжия, които са разположени - тоест готови за употреба, или на върха на ракета, или от бомбардировач. (И двете страни разполагат с още хиляди бойни глави като дълбок запас).

Тъй като Москва и Пекин са много близки в наши дни - руската и китайската армия провеждат съвместни учения - съперникът на Пекин може да бъде само Вашингтон. Президентът на САЩ Джо Байдън очерта геополитическото противопоставяне на нашето време като демокрациите от една страна срещу автокрациите от друга. Си Дзинпин и руският президент Владимир Путин виждат нещата по същия начин, с тази разлика, че според тях те се изправят срещу ръководения от Америка и агресивен Запад.

Ужасяващият резултат изглежда е, че сме в поредната ядрена надпревара във въоръжаването. Тъй като САЩ и Съветският съюз стигнаха до ръба в първоначалната такава, Америка и Китай може да го направят отново в продължението. Ако смятате, че кубинската ядрена криза е била забавна, ще ви хареса повторението над Тайван или Южнокитайско море.

За щастие, значението на тези ядрени силози не е непременно твърде зловещо. Новите изображения бяха получени от търговски спътници, а Пентагонът, чрез собствени и по-дискретни обекти в космоса, почти сигурно вече бе наясно със ситуацията. Той демонстративно избра да не изпада в паника.

Една от теориите е, че Китай не иска непременно да запълва повечето от тези силози с ракети. Както посочва Джеймс Актън, експерт от Фондацията за международен мир Карнеги, Пекин може вместо това да ги използва като заблуда и дори да прехвърля ракети между силозите с надеждата, че американците никога няма да узнаят къде са бойните глави и по този начин къде да нанасят удари.

Дори и така да е, силозите са обезпокоителни, защото показват как Пекин гледа на собственото си стратегическо положение. Китайците се страхуват най-много от изпреварваща американска атака, която един ден може да отнеме способността им за ответен удар. Неотдавнашните пробиви на САЩ в отбранителните технологии изострят тези страхове - ако след удара Китай има само няколко ракети, с които да отвърне, американците може да успеят да ги свалят.

Последна актуализация: 19:33 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 2 rate down comment 0
dakl
преди 2 години
Нищо повече от илюзии , които са адекватни на виртуалната реалност , в която за съжаление живеят и действуват не един и двама от свтовните политическите лидири !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 1
michaelis23
преди 2 години
ше побарат малко косматия, после едно дълбоко гърло та да се научат те на руски хакерски атаки и намеси у изборите ... а Руслямистите им казаха че прекратяват "съюзническите истории" където да играят пушечно месо и да си вадат кестените от жаравата с тех ... е кой има проблем с Китай да хои и да си го реши самичък да види какъв дебел кожев прът ше му набият в гръбнака ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 2 години
Хаха! Късно е либе за китка! Нито в Русия, нито в Китай управляват д_е_били. В Блумбърг (неформалният лидер на истерията срещу Тръмп) са забравили, че именно г-н Кисинджър - авторът на Китайската операция - беше член на съветническия екип на Тръмп и точно тези идеи Тръмп проповядваше в предизборната си платформа, после направи усилия да реализира, но беше задушен от либералните медии и демократите. Океан от по_мия се изля върху Тръмп, милиони фалшивки се изфабрикуваха и надуваха денонощно за руската намеса в избирането му, организираха най-бруталната в човешката история изборна измама, за да го спрат !!!!! И сега изведнъж - ама Русия ни требва! Какво животно требва да бъдеш, за да се извъртиш така? Отговорът е един: либерален з а д н и к !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 0
doba
преди 2 години
Да тръгнеш да правиш комбина с човек, когото си нарекъл убиец - ето това ще е висш пилотаж...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 0
bgMan
преди 2 години
Много интересна теза. Засега съм склонен да я подкрепя. Главният въпрос обаче е какво ще поискат и получат руснаците в замяна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 6
supertrader
преди 2 години
Някакви атаки получаваш, просто това е реално. Дигиталните пари се движат много бързо минават от един компютър в друг. Парите пък опосредствят търговията, но има тази особенност че 5лева могат да опосредствят търговия за 5000лв и това е много елементарно. Има един много *** пример как се случва това, сега не ми се преразказва, но накратко един човек идва в някакво селище и влиза в бръснарницата и си плаща за услугата 5лв, тези пари бръснаря като ги получава отива при месаря и си купува месо за 5лв..той пък има заем и отива и връща тези 5лв на този на който ги дължи..и така тези 5лв опосредствят търговия за да кажем 50лв.. само с тези 5лв за няколко часа. Сега си представи какво се случва с дигиталните пари и с каква скорост те преминават от компютър в компютър и ще ти стане ясно че това нещо драстично е променило финансовата система в Света. Представи си и колко е девалвирало влиянието на централните банки и включително и тази на САЩ. Нещо което всеки лесно ще се досети, дори валутата която ползват компютрите вече да не съществува, държавата да е изчезнала , това не обърква компютрите да си я ползват в чисто виртуален вид.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Леле, леле, каква комбинация от нищонеразбиране от финанси + глупости, назобени по сбирщини на Атака и Възраждане...да се смее ли човек, да плаче ли...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 6
supertrader
преди 2 години
Това че долара е световна валута както го формулират отдавна не е вярно, има разлика между цифровия долар и националната валута на САЩ. Цифровия долар не се емитира от банките в САЩ, това са цифри написани в компютри и те обслужват международната търговия. Доказателството е че САЩ и банките им не могат да влияят на муждународната търговия в степен която могат в самите САЩ. И да думне и да не думне долара няма особенно отражение, няма как да се изземат онези 5 долара които компютрите умножават многократно и посредничат в търговията за много трилиони. Според мен банките в САЩ и те го вярват това че долара е голям фактор, може би защото се оглавяват от хора на пределна възраст и не са забелязали как компютрите промениха това нещо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 1
khao
преди 2 години
както се случва обикновено... алчноста им изяде главата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 4
zelka007
преди 2 години
дзън ... още 10 копейки в паничката пред пасолството ... днес посъбра надник ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още