IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ разрешават трета доза ваксина за определени хора

Хората, които са напълно ваксинирани, са адекватно защитени и понастоящем не се нуждаят от допълнителна доза, твърди FDA

09:08 | 13.08.21 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) разреши т. нар. бустерни дози от ваксините срещу коронавируса за определени хора с отслабена имунна система, което вероятно ще представлява старта на по-широки усилия за по-добра защита срещу уклончиви варианти като делта варианта, пише The Wall Street Journal.

В четвъртък местно време агенцията разреши даването на трета доза иРНК ваксина за Covid-19 от Pfizer Inc. и нейния партньор BioNTech SE или от Moderna Inc. на лица, които са били диагностицирани със състояния, за които се счита, че причиняват отслабена имунна система.

„След задълбочен преглед на наличните данни FDA установи, че тази малка, уязвима група може да се възползва от трета доза от ваксините на Pfizer-BioNTech или Moderna“, заяви в изявление изпълняващата длъжността комисар на FDA Джанет Ууддок. 

Тя каза, че други хора, които са напълно ваксинирани, са адекватно защитени и понастоящем не се нуждаят от допълнителна доза. Агенцията обаче преразглежда дали в бъдеще може да се наложи допълнителна доза, каза тя.

Решението е взето на база на доказателства, че ваксините са по-малко ефективни при защита от Covid-19на хора с отслабена имунна система, отколкото общата популация.

Имунокомпрометираните хора, които не са имали отговор с антитела след две дози от иРНК ваксините, са имали отговор след трета доза, показват проучванията, подкрепящи решението органът да препоръча трета доза.

Някои от тези хора, сред които са такива с трансплантирани органи или някои пациенти с рак, са се опитали да получат трета доза сами.

„Това действие е свързано с осигуряването на най-уязвимите ни, които може да се нуждаят от допълнителна доза, за да подобрят биологичния си отговор и да бъдат по-добре защитени срещу Covid-19“, каза директорът на Центровете за контрол и превенция на заболяванията Рошел Валенски. „Допълнителна доза може да помогне за повишаване на защитата на тези лица, което е особено важно, тъй като в момента силно се разпространява делта вариантът“, добави тя.

Разрешените ваксини работят добре срещу новите щамове, които се появиха досега, особено предпазвайки хората от тежък Covid-19, показват проучвания. Въпреки това ваксините не изглеждат толкова ефективни, колкото срещу оригиналния вирус, показват много проучвания. Някои други предварителни изследвания показват, че защитата, предоставена от ваксинацията, намалява с времето. За да се поддържат високи нива на защита, някои експерти в областта на общественото здраве и производителите на ваксини препоръчват да се дава трета доза и на широката общественост.

Очаква се администрацията на президента Джо Байдън да вземе решение за по- широка стратегия за бустерни дози до септември.

Други страни, включително Израел, разрешиха допълнителни дози за тези с отслабена имунна система. Световната здравна организация поиска от страните да отложат да дават бустерни дози, за да помогнат на други нации с малко ваксини да получат достъп до препаратите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:46 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 2 години
яко... сещам се за филма Еквилибриум :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 1
Стоян Петров
преди 2 години
Михаеле, пак са се загрижили за теб. Разрешават ти трета доза, кажи едно благодаря.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
julian12
преди 2 години
Геноцида продължава с пълна сила.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
Varfor
преди 2 години
Нали допреди няколко седмици бяха против?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още