IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В карантинните хотели по морето вече има настанени туристи

Израел включи от днес България в списъка с държави, които са забранени за посещение

12:06 | 13.08.21 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

В карантинните хотели на морето вече има настанени. Има достатъчно места за болните, каза пред Нова телевизия министърът на туризма Стела Балтова. За карантинни са определени два хотела – един на Северното и един на Южното Черноморие.

Престоят в такъв хотел трябва да се заплаща от настанения там турист и досега не е имало случай някой да не може да си плати, стана ясно от думите й.

Политиката на служебния кабинет е, че решението за ваксиниране етрябва да е лично, но трябва да има и фирмена политика. Много компании, които ваксинираха своя персонал и правят редовно тестове, не спряха да работят, каза министърът на туризма. Тя заяви, че при евентуално затягане на мерките ресторанти и хотели със 100% ваксиниран персонал ще останат да работят.

Балтова съобщи, че ако турист се завърне в България след посещение в държава, която е обявена за червена зона по време на престоя му там, ще има право на безплатен атгигенен тест у нас. Това ще важи само за организирани пътувания. Тя обеща, че  след споразумение с Еврокомисията скоро ще бъдат осигурени безплатни тестове за всички пътуващи, влизащи и излизащи.

Според нея, ако не се актуализира спешно бюджетът, скоро подкрепата за всеки бизнес ще е под въпрос.
За следващия сезон трябва да се помисли как да се осигурят  паркоместа и да се върви към ново управление на плажните ивици, за да има места за всички, посочи Балтова.

Тя припомни, че сезонът е сравнително успешен спрямо 2020 г. Общият брой на посетителите през май, юни, юли и в първите дни на август достига 2,7  млн., от които 1,7 млн. са българите. От чужбина идват основно граждани на Румъния, Полша, Германия, Украйна и Чехия.

Междувременно Израел включи България в списъка с държави, които са забранени за посещение от днес, съобщи БНТ. Страната извади от списъка Русия и Индия, а на тяхно място постави България.

От днес всички пътници, пристигащи от България в Израел, ще бъдат подлагани на задължителна 14-дневна карантина, независимо от това дали са преболедували COVID-19 или са ваксинирани. Ако туристите, които се връщат от България, представят отрицателен PCR тест, периодът на изолация може да бъде намален на 7 дни.

Туроператорите и хотелиерите по Черноморието са притеснени дали това ще доведе до отлив на туристи.
"Всички резервации от 15-и нататък са анулирани за израелски туристи. Израел е важен партньор, за Слънчев бряг особено и запълва много големи обеми от хотелите", заяви хотелиерът Стойка Терзиева.

Решението на израелските власти изненада много туристи, които бяха решили да пътуват до България. През вчерашния ден са пристигнали едва 20 души с полет от Израел до Бургас.

"Всички самолети, които идват от Израел, вече идват празни. Само извозват туристи обратно", допълни Орлин Мандов, почетен консул на Израел.

Продължителността на летния сезон също е застрашена, тъй като гостите от Израел остават най-дълго у нас на почивка - до края на септември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:27 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
zepter
преди 2 години
На морето било мазало от болни!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
julian12
преди 2 години
Българинът не вярва. И с право. Не иска да е опитна мишка. За това ще се опитват да го смажат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още