IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бюджетните планове на демократите може да прегреят американската икономика

Те биха изострили още от фундаменталните ограничения на предлагането, което ще увеличи инфлацията в дългосрочен план

19:02 | 16.08.21 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

С инфлация на най-високото си ниво от няколко десетилетия (5,4% - бел. прев.), центристите сред демократите започват да споделят опасенията на републиканците, че разходният пакет за 3,5 трилиона долара на демократите ще нагорещи още повече американската икономика, която вече има трудности да отговаря на търсенето. Тези притеснения са оправдани, но критиците не трябва да изпреварват събитията, пише Карл Смит за Bloomberg.

Инфлацията почти сигурно ще се понижи в близко бъдеще, дори ако целият пакет бъде приет като закон, което е малко вероятно. Истинската загриженост е, че пакетът ще изостри още от фундаменталните ограничения на предлагането в икономиката, което ще увеличи инфлацията в дългосрочен план.

За да се види ясно какво се случва, е необходимо да се раздели инфлационният натиск на три части: увеличаване на общите разходи както в публичния, така и в частния сектор; смущения във веригата на доставки, пряко свързани с Covid; и озадачаваща слабост на пазара на труда.

Най-добрият начин да видите първата част е да погледнете номиналния БВП, мярка за общите разходи в икономиката без корекция за промените в цените. Забавянето на номиналния растеж е отличителен белег на рецесиите, предизвикани от търсенето, и възстановяванията от тези рецесии обикновено са слаби, докато номиналният БВП се върне към тренда си отпреди рецесията.

Сривът на номиналния БВП през пролетта и лятото на 2020 г. беше исторически в сравнение с всичко след Голямата рецесия. Но поради огромните пакети за подпомагане, приети от Конгреса, и нетрадиционните намеси на Федералния резерв, отскокът в номиналния БВП също бе безпрецедентен.

Увеличението на публичните и частните разходи през последната година беше тъкмо достатъчно, за да се върне икономиката в релси без да се генерира излишна инфлация. При нормални обстоятелства това би било златна среда: нито твърде студена, нито твърде гореща икономика.

Обстоятелствата обаче далеч не са нормални. Пандемията причини прекъсвания във веригата на доставки - особено в автомобилната индустрия, строителните материали, храните и енергията - които повишават цените и изсмукват разходната мощ от останалата част от икономиката. Цените на употребяваните автомобили се повишиха със смайващите 41,7% през последните 12 месеца, което почти напълно съвпада с увеличението от 41,8% в цената на бензина.

Вместо златно сечение в икономиката САЩ рискуват стагфлация: повишаване на цените, съчетано с бавен ръст на заетостта. Разбираемо е тогава, че както републиканците, така и центристките демократи са предпазливи относно допълнителните разходи.

Последна актуализация: 08:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 1
дядя Вова
преди 2 години
Не прегреят, друга е думата. Христо Стоичков най добре ще ви го каже :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
дядя Вова
преди 2 години
Пеше, не пегреят, а ****** ти.и..и...и....и.....и......ит! ***** ******!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още