IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръководството на ТЕЦ "Марица Изток 2" не е работило по пазарен начин

Липсват качествени кадри в държавната енергетика, призна служебният министър Андрей Живков

10:53 | 13.08.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: ТЕЦ &quot;Марица Изток 2&quot;</em></p>

Снимка: ТЕЦ "Марица Изток 2"

Имаше забавяне при включването на нови мощности в ТЕЦ "Марица Изток 2", но сега в мините вече работят вместо две - четири смени, коментира служебният министър на енергетиката Андрей Живков в Народното събрание. Депутатите го повикаха, за да го изслушат заради високите цени на електроенергията и за състоянието на "Булгартрансгаз".

Според Живков за втората половина на годината въглищната централа ще бъде на печалба, а за цялата година - с минимална загуба. Това не се е случвало от години, допълни той.

Служебният министър обясни още, че бавната реакция се дължи на "инерцията" от предишните практики в работата на централата и нужното технологично време за включване, и изрази опасенията си, че централата е пропуснала ползи при по-ниски цени на въглеродните емисии.

Депутатът от ГЕРБ-СДС Делян Добрев коментира, че включването на блок от въглищната централа отнема около 8 часа.

"Не блоковете, мениджмънтът имаше нужда от технологично време, защото досега не е работил на пазарен принцип", отговори Живков и допълни, че досега ръководството на ТЕЦ "Марица Изток 2" е получавало заповед за включване или изключване на блокове и не се е съобразявало с пазарната ситуация.

Според министъра липсват качествени кадри в енергетиката като цяло. Според него ръководителите на държавните дружества чакат заповед от Министерството на енергетиката и не взимат решения, "било заради страх, некомпетентност или нарочно".

Живков отбеляза още, че няколко турбини в ПАВЕЦ "Чаира" и във ВЕЦ "Белмекен" са в ремонт, което също е повлияло върху високите цени на електроенергията на пазара в момента. В Министерството на енергетиката преразглеждат плановете за ремонти на централите, за да не бъде нарушен енергийният баланс на фона на продължаващите горещини и очаквания недостиг на електроенергия в Гърция.

Очаква се да приключат ремонтите в блокове на ТЕЦ "Марица Изток 2", както и в другите, т.нар. "американски централи" в Маришкия басейн, което ще подобри ситуацията на пазара.

Опцията за ограничаване на износа на електроенергия не стои пред България, защото може да бъдем санкционирани, каза още Живков в отговор на депутата от БСП Георги Кадиев, който посочи, че Гърция в момента "по технически причини" спря износа на ток и в момента цената в южната ни съседка е по-ниска, отколкото в България. Кадиев припомни още, че с основание "софтуерен проблем" Румъния е отложила свързването си с борсата в България, с което става невъзможно страната ни балансира традиционно по-високите цени на електроенергия в Гърция с по-евтината от Северна Европа.

Служебният министър препоръча да се предприемат действия за промяна в правилата на Българската независима енергийна борса (БНЕБ) и други законодателни инициативи, за да бъде избегната подобна криза.

Георги Кадиев (БСП) коментира по време на дискусията, че страната ни е с най-ниските доходи, но в същото време цената на електроенергията на пазара е два пъти по-висока. Депутатът уточни, че от 2019 година АЕЦ "Козлодуй" не е предлагала търгове с дългосрочни продукти, а работи само с краткосрочни, с цел печалба, но по този начин цената на електроенергия на българския пазар се увеличава.

Владислав Панев (Демократична България) отбеляза, че забавянето на ТЕЦ "Марица Изток 2" е дало възможност на частни въглищни централи да работят с големи печалби на борсата в последните дни при високите цени на електроенергията. Депутатът визира ТЕЦ "Бобов дол" и ТЕЦ "Варна", които включиха мощности.

Не съм правил справка кой какъв дивидент е извадил от забавянето на пускането на блоковете на държавния ТЕЦ, обясни още Живков и допълни, че е изложил само фактите.

Служебният министър коментира още, че в края на май 2021 година България е получила препоръки от ЕС за либерализацията на енергийния пазар. Те включват прекратяване на договорите с "американските централи" и прекратяване на работата на регулирания пазар. "Далеч сме от пълната либерализация на пазара", допълни още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още