IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отслабнал и смирен, лидерът на Samsung излезе от затвора

Лий Дзие Юн отиде директно в централата на компанията

13:03 | 13.08.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;SeongJoon Cho/Bloomberg</em></p>

Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg

Заместник-председателят на Samsung Electronics Лий Дзие Юн, който беше признат за виновен за даване на подкуп и присвояване, беше освободен условно днес, с надеждата, че скоро ще се върне обратно на работа в технологичния гигант, предава Ройтерс.

Имаше много силна подкрепа за неговото освобождаване сред бизнес общността и обществото, предвид притесненията, че най-големият производител на чипове с памет и смартфони в света не може да взема стратегически решения без него. Граждански групи обаче се противопоставиха на пускането на Лий от затвора, посочвайки, че това е пореден знак за отношение в полза на бизнес елита на страната.

53-годишният Лий се появи пред Центъра за задържане в Сеул, носещ тъмносив костюм и изглеждащ много по-слаб, отколкото при последното му задържане през януари. Осъден за даването на подкуп на приятел на предходния президент на страната Пак Кън Хе, той излежа 18 месеца.

„Причиних толкова много безпокойство на хората. Дълбоко се извинявам“, коментира Лий пред журналисти. „Чувам притесненията, критиките, опасенията и големите очаквания към мен. Ще работя усилено“, коментира той.

Лий отиде директно в централата на Samsung след освобождаването си.

От офиса на президента Мун Дже Ин заявиха, че решението за освобождаването е взето в национален интерес и призоваха за разбиране от страна на обществото.

„Ние сме напълно наясно, че има мнения в подкрепа и мнения против освобождаването на заместник-председателя Лий Дзие Юн. Мненията на хората, които са против, също са правилни“, допълва изявлението. „От друга страна, има много хора, които призоваха за условното му освобождаване по време на тази тежка криза, надявайки се, че той ще помогне на страната що се отнася до чиповете и ваксините“.

Преди да се върне на работа, Лий трябва да получи отделно съдебно разрешение за това, макар че се очаква това да е просто формалност.

Samsung отказва да коментира кога Лий ще се започне отново работа.

Въпреки че най-големият южнокорейски конгломерат има трима главни изпълнителни директори, отговарящи за основните ѝ подразделения и ежедневните ѝ операции, не бяха засегнати от отсъствието на Лий, източници от компанията твърдят, че решенията за основните инвестиции, които носят ресурси на всички подразделения, трябва да бъдат вземани от Лий.

Освен това той трябва да вземе финалното решение за построяването на завод за чипове за 17 млрд. долара в Съединените щати.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:13 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 2
дядя Вова
преди 2 години
Така е мен, не живееш в САЩ. Там тия неща са узаконени, лобизъм им викат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още