IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Природните бедствия са нанесли удар за 40 млрд. долара на застрахователите

Това е най-лошото начало на година за застрахователните компании от десет години насам

15:41 | 13.08.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Maranie Staab/Bloomberg</em></p>

Снимка: Maranie Staab/Bloomberg

Горски пожари, зимни бури в САЩ и торнада в Европа са нанесли удар за 40 млрд. долара на глобалните застрахователни компании през първото полугодие на 2021 г., превръщайки го в най-лошото начало на година за застраховките за природни бедствия от десет години насам, пише Financial Times.

Презастрахователната компания Swiss Re съобщава, че климатичните промени, предизвикани от бързото градско развитие в застрашени от природни бедствия райони, „водят до още по-големи загуби от бедствия“. Това е най-голямата загуба за застрахователните компании през първото полугодие от земетресенията в Япония и Нова Зеландия през 2011 г. и втората по големина в историята за този период.

Зимната буря „Ури“ в Северна Америка е нанесла на застрахователните компании загуби за 15 млрд. долара, най-големия удар за подобно събитие в историята.

Макар че Swiss Re не прави прогноза за исковете за второто полугодие на годината, „почвата е подготвена“ за рекордни загуби, отбелязва Мартин Бертог, ръководител на отдела за природни бедствия в компанията. Той посочва големите наводнения в Китай и Европа през юли и предстоящата най-тежка част от сезона на ураганите.

Само в Германия застрахователните компании очакват искове за 4,5 – 5,5 млрд. евро от опустошителните наводнения миналия месец. Застрахователният брокер Aon съобщи в сряда, че това вероятно ще е „най-скъпото климатично събитие и на второ място сред най-скъпите природни бедствия в Европа през последните 40 години“ след коригирането към инфлацията, отстъпвайки само на щетите от земетресението в Ирпиния, Италия, през 1980 г.

Бертог посочва също растящата заплаха от „вторични опасности“ или бедствия, които в исторически план нямат същите финансови последици като при земетресения или урагани. Сега те редовно водят до загуби от 1 млрд. долара, допълва той.

Растящите разходи отразяват повишената заплаха за застрахователния сектор в момент, когато екстремното време се комбинира с ръст на населението и на строителството, което може да доведе например до по-малко поемане на вода в почвата.

Глобалните икономически загуби от природни и човешки бедствия, които включват застраховани и незастраховани щети, са достигнали 77 млрд. долара през първото полугодие, което е под 10-годишното средно равнище. Близо 4500 души са изгубили живота си или са изчезнали при тези събития, съобщава Swiss Re.

Данните за финансовите последици следват новия доклад на Междуправителствения панел за климатични промени към ООН, според който има недвусмислени данни за глобално затопляне в резултат на човешка дейност.

Застрахователните компании са подложени на натиск от инвеститори и активисти да оттеглят подкрепата си за дейностите с най-голямо производство на въглероден диоксид, за да помогнат за ограничаването на емисиите от парникови газове до нула до 2050 г.

През юли осем европейски застрахователни компании, сред които Axa, Aviva и Generali, създадоха “Застрахователен алианс нетна нула", обещавайки да приведат застрахователните и презастрахователните си портфейли в съответствие с целта за 2050 г.

„Интензивността и честотата на природните бедствия, които растат, показват, че сме изправени пред абсолютна извънредна ситуация“, каза пред FT главният изпълнителен директор на Generali Филип Доне през миналата седмица.

При настоящото моделиране на риска застрахователният сектор като цяло трябва да има капацитета през идните две десетилетия да поеме растящите разходи от природни бедствия, смята Бертог. Той обаче очаква повече сегменти, където купуването на застраховка ще стане икономически неизгодно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 0
abdul
преди 2 години
може би не е зле да ги включим в някоя програма за помощ.. за възстановяване от ковид, зелената сделка или поне 60/40!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още