IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мъск отрече възможността заводът на Tesla да изчерпа водните ресурси край Берлин

Районът около Грюнхайде не прилича на пустиня и разполага с достатъчно вода, категоричен бе пред журналистите предприемачът

22:13 | 13.08.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Главният изпълнителен директор на американския електромобилен производител Tesla Илон Мъск се изсмя пред журналисти на въпрос дали фабриката на концерна, която се строи в Германия, ще изчерпа водните ресурси в района, пише Bloomberg. 

„В този район има толкова много вода - огледайте се наоколо“, посочи Мъск и избухна в смях по време на своето посещение на обекта, който се изгражда в близост до Берлин. „Не, не, това е напълно погрешно. Навсякъде тук е пълно с вода. Това на пустиня ли ви прилича? Нелепо е. Вали доста често“, добави предприемачът.

Водоснабдяването е сред проблемите, които еколозите изтъкнаха, възразявайки срещу строежа на завода за автомобили и батерии, който изостава с месеци от първоначалния си график.

Tesla започна да изсича дървета в района, за да изчисти пространство, еквивалентно на 100 футболни игрища, в началото на миналата година и изгражда съоръжението над местен голям водоизточник край малкия град Грюнхайде.

По-рано тази седмица Tesla посочи, че използва значително по-малко количество вода от своите конкуренти при производството на автомобили, като предупреди, че заради глобалното изменение на климата водата става все по-оскъдна.

„Ефективният производствен дизайн, който прилагаме в новите ни фабрики в Тексас и Берлин-Бранденбург, ще доведе до по-нататъшно намаляване на потреблението на вода на превозно средство“, заявиха от компанията. "Нашата цел е да водим в индустрията при икономично потребление на вода на превозно средство, дори когато се отчита производството на клетки", добавят от Tesla.

По-рано в петък Мъск обвини Bosch и Renesas, жизненоважни доставчици за автомобилната индустрия, за проблемите с доставките на компоненти в глобален мащаб. Според него двете компании са създали „най-много проблеми“ с доставката на „конвенционални“ чипове за автомобили.

Tesla не е единственият автомобилен производител, който страда от проблема; почти всички марки са засегнати. През юли например Ford трябваше да намали или да спре производството в няколко завода поради липсата на чипове. Общо Ford ще може да произвежда 1,1 милиона по-малко превозни средства от планираното през 2021 г. поради проблеми с доставките.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:08 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 3
redcretin
преди 2 години
Тоя го побъркаха от глоби - той вика няма проблем :)Скоро ще го изхвърлят от Германия окончателно с тоя му африкански манталитет.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още