IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ново напрежение между Русия и Великобритания: Москва гони журналист на ВВС

Настоящата виза на Сара Рейнсформ, която изтича на 31 август, няма да бъде подновена

21:44 | 13.08.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Русия даде на журналист на ВВС срок до края на месеца да напусне страната в отговор на дискриминацията на Великобритания към руски медии и отказа ѝ да издаде визи на репортери на страната, предава Bloomberg.

Репортерката ще трябва да напусне след изтичането на настоящата ѝ виза на 31 август, съобщи официален представител на руското външно министерство. Руската държавна телевизия „Россия-24“ съобщи късно в четвъртък, позовавайки се на неназовани източници, че визата на журналистката на ВВС Сара Рейнсфорд не е подновена.

Говорител на ВВС е отказал коментар.

ВВС „не обърна внимание на многократните предупреждения от министерството на външните работи, че трябва да бъдат взети подходящи мерки в отговор на многократните нарушения от Лондон на визовия процес за кореспондент в Русия“, заяви говорителката на външното министерство Мария Захарова в публикация в Телеграм. Тя допълни, че ВВС е била информирана неотдавна за решението на министерството.

През 2019 г. държавната осведомителна агенция ТАСС съобщи, че Великобритания не е издала визи на редица руски журналисти, като се позова на неназован източник в Москва. Руският посланик в Лондон Андрей Келин заяви по онова време, че Москва обмисля реципрочни мерки в отговор на действията на Лондон.

Ходът е предприет в момент, когато отношенията на Русия със Запада са близо до дъно след Студената война, на фона на най-тежките репресии от Кремъл срещу вътрешната опозиция от години, отбелязва Bloomberg. Правителството принуди редица независими медии да спрат работа или да се определят като „чуждестранни агенти“ и започна наказателно преследване срещу опозиционни политици.

Действията на министерството са първият път, в който Русия гони британски журналист след изгонването на Люк Хардинг от Guardian през 2011 г. Американският журналист Дейвид Сатър получи забрана за влизане в Русия през 2014 г., а полски кореспондент на „Газета Виборча“ трябваше да напусне страната през 2015 г.

Рейнсфорд предаваше за ВВС от Русия, Турция, Испания и Куба и е автор на „Нашите жени в Хавана: Разказ за Куба на Кастро“.

Въпрос, който тя зададе на беларуския президент Александър Лукашенко за новите британски санкции срещу режима му, стана един от ключовите моменти по време на осемчасовата пресконференция, дадена от авторитарния лидер тази седмица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още