IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Христо Анастасов: Радев е в силна позиция, но тя не гарантира победа

Единствената формация, която е в очакване на по-голям кръг от избиратели от тези досега, е Демократична България

09:14 | 14.08.21 г. 3
Христо Анастасов: Радев е в силна позиция, но тя не гарантира победа


Президентът Румен Радев продължава да е в много силна позиция, но това не му гарантира победа на предстоящите избори. Това коментира и политологът Христо Анастасов в предаването „Светът е бизнес“ на Bloomberg TV Bulgaria, позовавайки се и на случая с Петър Стоянов, който загуби вторите избори за президент.

Прогнозата на политолога за развитието на резултатите при нови избори е, че те зависят от това доколко избирателите на ИТН „са вярващи в приказки или обзети от страст“. Ако наистина това е основната движеща сила при гласуващите за тази политическа сила,  може да се очаква евентуално повтаряне на сегашния резултат. В същото време БСП вероятно ще продължи да губи. Единствената формация, която е в очакване на по-голям кръг от избиратели от тези досега, според Анастасов, е ДБ – заради ясния си рационализъм и липса на блестящи обещания. ИБГНИ пък според него се намират в един много малък сегмент – на истинското ляво в България.

Христо Анастасов оценява шансовете за правителство с трети мандат на 40%, а това според него може да се случи само с мандат на ИБГНЕ.

Според политолога когато се опитваме да тълкуваме явлението ИТН, трябва да вземем под внимание много фактори и вероятности, които се преплитат. Сред тях са подозренията за връзки на лица в предложените кабинети с кръгове около ДПС, но и голямото его на лидера на партията, което е било демонстрирано неведнъж, както и грешките от неопитността на хората в нея. „Това може и да е аматьорска грешка в преценката, от което следва един много глупав и смешен шантаж“, посочва гостът.

На базата на мнения на анализатори и близки до движението хора политологът смята, че очакванията на партията на Слави Трифонов вероятно са били за много по-нисък резултат на изборите, който да ги постави в позицията на играч, който да не може да бъде прескочен при преговори, но не и на водеща сила. Тоест те не са предвиждали да се налага да взимат важни решения и може да са неподготвени за тях, което би обяснило поведението им.

Какво каза още Христо Анастасов за изборите, които правим, вижте в целия материал в Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
bgMan
преди 2 години
Прецедента е в много силна позиция... на дъното на общественото доверие и на върха на недоволството срещу узурпираната от Москва президентска институция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 3
penman
преди 2 години
Бабо Серафимо, права си, че Стоянов и Радев са несравними, нито като интелект, нито като изпълняващ функциите на държавен глава. Руското прокси льотчик Радев изпълни в голяма степен заповедта на Москва за разсипване на страната (май само напъна му да нямаме читави самолети не мина), докато Стоянов изведе успешно страната от блатото в което бе вкарана от руските послушници у нас - БСП, които след среща с ген. Решетников издигнаха Радев. Повечето българи, вкл. и аз, не припознахме в лицето на баба Цецка читавия президент и Радев победи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 5
serafima
преди 2 години
Кой ли не се пробва в гадаене. Сега е подходящо време за гадаене. Кой е този Христо Анастасов, който видимо не е в първа младост и трябва да го знаем? И какъв формален паралел прави между Петър Стоянов и Румен Радев???? НИЩО ОБЩО НЯМА между двамата като ситуация и качества на президент. Петьо Коня ненапразно се хвана за американските братя и калкулира почалби от времето си на президент. А пристрастията му към ДБ са видими, но неоснователни. С такава защита позициите на ДБ не се засилват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още