IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Младен Маринов: Не съм укривал информация за извършено престъпление

В нощта на 10 юли 2020 г. той разпорежда да бъде извършено пълно и обстоятелствено разследване на тези данни

12:30 | 15.08.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Още в нощта на 10 юли 2020 г., когато стават известни на Младен Маринов видео материалите, заснети и разпространени от граждани в социалните мрежи, съдържащи данни за превишаване и злоупотреба с правомощия от страна на полицейски служители, бившият вътрешен министър разпорежда на главния секретар на МВР и на директора на СДВР, към онзи момент, да бъде извършено пълно и обстоятелствено разследване на тези данни, пише в публикация във Facebook Маринов. 

"Разпореждането ми бе ясно и категорично – проверката да бъде извършена в максимално кратките срокове, разрешени от закона, да бъдат взети (ако бъдат установени нарушения) съответните дисциплинарни мерки, а при установяване на данни за престъпления, съответните материали да бъдат изпратени на прокуратурата по компетентност. Това бяха и продължават да бъдат законовите правомощия на министъра на вътрешните работи за разрешаване на подобни случаи“, изтъква Маринов, добавяйки: „Подадох оставка като вътрешен министър на 24 юли 2020 година. Само 3 дни по-късно – на 27 юли 2020 г., новият вътрешен министър обяви пред медиите резултатите от приключилата вътрешна проверка, взетите дисциплинарни мерки (включително, една от които е с негов акт), както и, че материалите са изпратени по компетентност на прокуратурата“.

По неговите думи никога, през цялата си кариера на полицай, не е укривал данни за извършено престъпление.

„Народни представители и лица, които твърдят, че съм укривал данни за престъпления в качеството ми на вътрешен министър, ще трябва да докажат тези свои твърдения пред българския съд. Призовавам разпространените в петък от временната парламентарна комисия видео кадри да не бъдат използвани за нагнетяване на политическо напрежение и омраза в българското общество“, добавя Маринов.

Маринов Маринов

Той категорично не приема превишаването и злоупотребата с полицейски правомощия, както и противозаконни действия, извършвани срещу полицейски служители, изпълняващи своя служебен дълг.

„Убеден съм, че този случай не може и не трябва да се превръща в престъпно клеймо за всички десетки хиляди български полицаи - мъже и жени, които достойно изпълняват своя полицейски дълг“, посочва още бившият вътрешен министър. „Нека този случай не влияе и върху обективността при разследване на случаите на пострадали полицаи при изпълнение на служебните им задължения. Защото именно те издържаха на провокациите и нападенията през миналата година, станали пред очите на цялото българско общество, като така запазиха гражданския мир в Република България!", подчертава Маринов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
Pyramid
преди 2 години
"Младен Маринов: Не съм укривал информация за извършено престъпление".Възхитен съм. Дали пък, да не го канонизираме? "Св. младен Полицейски", ми звучи мн.даже добре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още