IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на „Елана Агрокредит“ намалява с 5,3% за полугодието

Причината е в по-малкият кредитен портфейл, който се свива с 6,78% за година

13:32 | 16.08.21 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

Нетната печалба на „Елана Агрокредит“ АД намалява с 5,3% на годишна база до 1,6 млн. лв. за януари-юни 2021 г., спрямо 1,69 млн. лв. за същия период на миналата година. Изчисленията са на Investor.bg на база отчета на дружеството, публикуван чрез „Българска фондова борса“ АД.

Намалялата печалба е поради стопяването на кредитния (лизингов) портфейл с 6,78% за година до 53,4 млн. лв. към 30 юни 2021 г., спрямо 57,3 млн. лв. към същата дата на 2020 г. 

Много е важно, че погасяването на главниците по лизингите (кредитите), отпуснати от „Елана Агроркедит“ АД, не е с равни месечни вноски, а веднъж годишно на 15 септември, въпреки че има и изключения. Така на 15 септември портфейлът намалява рязко. Затова фактът, че обемът от кредити се увеличава спрямо края на 2020 г. (когато е 51,7 млн. лв.), до 30 юни 2021 г. (53,4 млн. лв.) не е меродавен за основната тенденция, която е за спад. 

Нещо повече. Тъй като дружеството обявява ежемесечно размера на новите финансирани сделки по покупка на земеделска земя и новото салдо по оборотните кредити, може да се изчисли колко е увеличението за полугодието и дали има извънредни погашения от лизингополучатели. 

За януари-юни 2021 г. компанията е финансирала сделки за покупка на земеделска земя за 2,05 млн. лв. От тази сума 20% е самоучастие на фермерите и 80% е от компанията, тоест тя е пласирала ресурс за 1,64 млн. лв. Салдото на оборотните кредити е увеличено с 252 хил. лв. през полугодието до 15,77 млн. лв. Следователно общото ново финансиране е 1,89 млн. лв.

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината

Но портфейлът се увеличава не с 1,89 млн. лв., а със 1,73 млн. лв., тоест има предсрочно погасяване за около 162 хил. лв.

„Елана Агрокредит“ АД финансира сделки за покупка на земеделска земя при лихва от 8,5% годишно в 10 годишни лизингови договори. Когато даден фермер погаси част от вноската по лизингите си, или когато земята му поскъпне, той може да усвои сумата до 80% от стойността на обезпечението като оборотен кредит. Важното е, че земята остава собственост на „Елана Агрокредит“ АД, докато лизинго- или кредитополучателят не я изплати напълно. Това намалява кредитния риск, защото спестява риска от укриване на обезпечение при умишлен или неумишлен фалит. Спестява времето и разходите по принудително изпълнение и спорове с други кредитори.

Въпреки намалението на печалбата с 5% и евентуалното намаление на дивидента акцията остава атрактивна за вложение от депозанти в банките, защото в банките лихвите клонят към 0%. Тук по устав 90% от печалбата се изплащат като дивидент. За 2020 г. дивидентът беше 7,08 ст. на акция при последна борсова цена на акция от 1,08 лв., което прави дивидентна доходност от 6,56%. Ако дивидентът намалее с 5%, дивидентната доходност би възлязла на 6,23%.

През миналата година цената на акциите беше паднала под 1 лв. за акция, но дружеството стартира обратно изкупуване на собствени акции и така реално увеличи доходността на акция, защото дивидент не се изплаща на обратно изкупените книжа.

"Елана Агрокредит" АД не печели от поскъпване или поевтиняване на земята. Тя печели от получената лихва. В миналото тя отпускаше кредити при лихва 10%, но впоследствие я намали на 8,5%.

Материалът е с информационен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа. Авторът притежава една акция в капитала на дружеството.

Свързани компании:

Елана Агрокредит АД(EAC)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:37 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 0
earth1225
преди 2 години
Добра статия. Обективна.Първите акции, които си купих преди няколко години, бяха на Елана.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още