IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пеканов: Трябва стабилен редовен кабинет, за да се правят нужните реформи

Средства има, но има нужда от санкция от парламента, така че е важно парламентарните групи да се обединят, коментира вицепремиерът

12:22 | 16.08.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Атанас Пеканов. <em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Атанас Пеканов. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Ситуацията е „трудна, тежка“ и актуализацията на бюджета е важна. Това заяви вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов в ефира на „Нова телевизия“, цитиран от политическия си кабинет.

Страната има нужда от редовен, стабилен кабинет, за да се правят и нужните реформи. Някои от тях са залегнали в Плана за възстановяване и устойчивост и ще има нужда от функциониращ парламент, за да се случват, посочи още той.

Средства има, но има нужда от санкция от парламента, така че е важно парламентарните групи да се обединят, за да се случи актуализацията, така че средствата да стигнат до бизнеса, пенсионерите и гражданите като цяло, коментира още вицепремиерът.

Важно е да се създадат комисиите и да започне някакъв диалог, призова Пеканов. Бюджетът е може би най-важната законодателна инициатива  и трябва да се търси консенсус. „Имаме ли нужда от мерките - имаме. Имами ли нужда от помощ за пенсионерите - имаме нужда. Ако има различни мнения как да се случи, трябва да се дебатира в парламентарните комисиите, които се надявам да се създадат", подчерта той.

По отношение на Плана за възстановяване той посочи, че предварителните средства за България не са застрашени и ще ги получим, когато го изпратим, но се появяват други рискове от забавянето - не могат да се случат заложените в плана реформи. „По всяка от тези 43 реформи има отделни стъпки, някои от които се нуждаят от законови промени. Има заложени реформи още в края на тази година, така че дори чисто технически липсата на парламент буди притеснения в службите на Европейската комисия“, обясни вицепремиерът.

По проектите от Плана за възстановяване и устойчивост трябва да се търси синергия и надграждане и с допълнителни средства, коментира Пеканов. „Например, миналата седмица имахме среща с комисар Николов от Главна дирекция „Пожарна безопасност“, за да търсим възможности проектът за медицински хеликоптери да бъде надграден и с отделни средства от оперативните програми за закупуване на хеликоптери за гасене на пожари. Има такъв ресурс, като в момента водим разговори за дългосрочното обезпечаване на разходите от бюджета и дискусии за правилното им институционализиране. Опитваме се да реагираме на онези сфери в обществения живот, които са били неясно защо неглижиран“, коментира той.

Пеканов коментира и появилите се кадри с полицейско насилие от миналогодишните протести. „Аз лично бях почти всяка вечер на протестите миналото лято и за съжаление на нас в много ситуации в тези вечери ни беше ясно, че такива неща се случват – не само на 10 юли, на 2-ри септември също имаше такива моменти на полицейско  насилие. На протестите имаше обединение между най-различни хора, с различни убеждения и виждания и именно това носеше надежда – че много различни  хора се обединиха зад желанието  за една по-добра и справедлива България. Защо сега след изборите се стигна до такова напрежение и конфронтация между отделните  политически групи е непонятно за мен. И това застрашава постигнатото  на протестите“, каза Пеканов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:20 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още