IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Интеркапитал груп АД ще увеличи капитала си, като издаде привилегировани акции

Ще бъдат издадени до 1,925 млн. нови, поименни, безналични, привилегировани акции без право на глас с номинална стойност 1 лев и емисионна стойност 1,7 лева

19:14 | 16.08.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Интеркапитал груп АД ще увеличи капитала си, като издаде привилегировани акции. Това става ясно от протокол от заседание на общото събрание на акционерите, взето днес, 16 август, с което е променен и уставът на дружеството.

Документът е публикуван на сайта x3news.com.

С промяната в устава се записва, че дружеството ще може да издава и привилегировани акции с гарантиран (вкл. кумулативен) и/или допълнителен дивидент, с привилегия за обратно изкупуване, както и с всички други привилегии, допустими от законодателството. Тези акции няма обаче да дават право на повече от един глас или на допълнителен ликвидационен дял.

Решението за издаването им може да предвиди те да са без право на глас, както и условия за конвертирането им в обикновени акции по инициатива на дружеството и/или на акционера, подчертава се в документа.

Капиталът на компанията ще бъде увеличен с до 1,925 млн. нови, поименни, безналични, привилегировани акции без право на глас, с номинална стойност 1 лев и емисионна стойност 1,7 лева, решило е още общото събрание на акционерите на Интеркапитал груп.

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината

Капиталът ще се увеличи от 3,85 млн. лева на 5,775 млн. лева. Капиталът ще бъде увеличен със стойността на записаните и напълно заплатени акции.

Със средствата от увеличението дружеството ще финансира нови проекти, посочва се в протокола от заседанието.

Всяка привилегирована акция ще дава право на притежателите на гарантиран кумулативен дивидент в размер на 0,11 лева. Дивидентите ще се изчисляват и акумулират от датата на издаване на акциите.

Притежателите им ще получат право на глас след конвертирането на акциите в обикновени. Това ще става 10 години след регистрирането на емисията в Централен депозитар и/или по предложение на акционерите и дружеството. Всяка акция ще дава 1 право на глас, право на дивидент и на ликвидационен дял, съразмерни с номиналната ѝ стойност.

Съветът на директорите на дружеството може да реши да конвертира привилегированите акции в обикновени и ако останат по-малко от 10% в обръщение от първоначалната номинална стойност на издадените книжа.

Свързани компании:

Интеркапитал груп АД(ICG)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още