IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Топ афганистански политици ще преговарят с талибаните за правителство

В някои части на страната вече има признаци, че фундаментализмът се възстановява

09:49 | 17.08.21 г. 3
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Бойци на талибаните на пост в Кабул.<em> Снимка: EPA/STRINGER</em></p>

Бойци на талибаните на пост в Кабул. Снимка: EPA/STRINGER

Група висши фигури в Афганистан се стреми да поеме водещата роля в преговорите с талибаните около формирането на ново правителство, след като екстремистите завзеха контрола над страната, съобщава Bloomberg. Делегация ще пътува за преговори до Доха, Катар, допълва медията.

Този ход следва хаоса на летището в столицата Кабул, когато хиляди отчаяни афганистанци се опитаха да напуснат страната заради настъплението на талибаните.

Очаква се днес делегация начело с бившия президент Хамид Карзай, председателя на висшия съвет за национално помирение Абдула Абдула и бившия премиер и военачалник Гюлбудин Хекматияр да замине за Доха, за да проведе преговори с талибанските лидери, съобщава Ата Мохамад Шарифи, член на новосъздадения Координационен съвет на групата.

Триото създаде работната група, която да се опита да проведе мирни преговори с талибаните, след като подкрепеният от САЩ президент Ашраф Гани избяга в неделя на неизвестно място.

Те ще обсъдят формирането на „бъдещо правителство и неговия формат“, казва Хекматияр. „Искаме правителството да бъде приемливо за всички - предложение, което също беше прието от талибаните“, коментира той пред афганистанския новинарски канал Tolonews.

Представители на талибаните заявиха, че искат да създадат единно правителство, дори когато говорят и за създаването на „Ислямски емирства на Афганистан“. В някои части на страната вече има признаци, че талибаните възстановяват фундаментализма, включително забраняват на жените да работят.

Междувременно президентът на САЩ Джо Байдън отново защити решението си да изтегли американските войски от страната и изрази разочарование от това, което според него е нежелание на афганистанската армия и политическото ръководство да се бият с талибаните.

Държавите с представителства в страната, вкл. и САЩ, още се опитват да изведат дипломатите си оттам.

САЩ водят „конструктивни“ разговори с талибаните както в Кабул, така и в Доха, тъй като се стремят да възстановят реда на главното летище на Афганистан и да постигнат политическо уреждане на дългогодишния конфликт в страната, посочва говорителят на Държавния департамент Нед Прайс. САЩ искат да се уверят, че талибаните разбират, че всеки опит да се насочат към САЩ ще бъде посрещнат с „бърз и решителен отговор“, коментира Прайс на брифинг. „Работили сме с талибаните, имали сме дискусии, бих казал, че някои от тези дискусии са продуктивни“, допълва говорителят.

Той допълва, че признаването на новите лидери на Афганистан ще зависи от желанието на талибаните да създадат приобщаващо правителство, включващо жени.

Някои по-големи сили, включително Китай и Русия, посочиха, че ще си сътрудничат с талибаните, което разпалва дебата за признаването на групата като ново ръководство на Афганистан. Пекин и Москва трябва да засилят усилията си за комуникация и координация, за да могат да защитят правата си в Афганистан, коментира външният министър Уън Йи пред руския му колега Сергей Лавров в телефонен разговор между двамата.

Европейските лидери се стремят да се дистанцират от драматичните сцени, разгръщащи се в цялата страна. Като членки на НАТО Великобритания, Франция и Германия участваха в ръководената от САЩ коалиция, която свали талибаните след атаките на 11 септември 2001 г. Страните поддържаха хиляди войници в Афганистан през по-голямата част от последните две десетилетия.

Те така и не предложиха смислена алтернатива на плана на Доналд Тръмп да прекрати американското присъствие в страната, нито на обещанието на Байдън да го изпълни.

Европейските лидери обаче сега са изправени пред сериозна хуманитарна и бежанска криза. „Честно е да се каже, че решението на САЩ да се изтегли е ускорило нещата“, казва премиерът на Великобритания Борис Джонсън.

Междувременно представител на Facebook Inc. заяви, че социалната мрежа „проактивно“ премахва съдържание от своите платформи, което популяризира талибаните. Групата е в списъка на опасните организации на компанията, така че всяко съдържание, което я популяризира или представлява, е забранено, казва Адам Мосери, ръководител на приложението за споделяне на снимки на Facebook Instagram.

„Сега тази ситуация се развива бързо и с това съм сигурен, че и рискът ще се развие“, посочва той в интервю за телевизия Bloomberg. „Ще трябва да променим това, което правим, и начина, по който го правим, за да реагираме на тези променящи се рискове, когато те се случват“, допълва Филип Гламан. 

Повече за свързаните с настъпването на талибаните предизвикателства за социалните мрежи четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:20 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 4
bgMan
преди 2 години
Много ми е интересно как се преговаря с консервативен средновековен фанатизиран приматт, за който най-голямата ценност е убийството на всеки, който не му се покорява безропотно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 4
zelka007
преди 2 години
сега е момента да се докажеш . фащаш самолет за афганистан , таман летят на там празни и излитат препълнение ... места бол ще има . и личната си карта смени от европейска с лист с трите ти имена и желанието ти да си биеш по три пъти главата в прахта в некоя джамия . брада ще пуснеш , нема се бръснеш всеки ден ... въобще лайф ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
Repoman
преди 2 години
Сериозно? След като 20г. тамошните политици бяха сложени от американците да управляват народа против държавните им интереси и след като вчера се разбягаха като мишки знаейки че може да си платят за предателството спрямо народа, сега щели да преговарят? Дори президента си взе вчера парите и избяга с 4 коли пари, нали четохте по новините ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още