IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кирил Петков: Атаката срещу мен показва колко добре съм си свършил работата

Страхувам се за хората, които ще очакват подкрепа от държавата и няма да я получат, защото все още не е приета актуализацията на бюджета, каза той

10:03 | 17.08.21 г. 17
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Когато видя толкова силна съпротива срещу действията ми като министър, значи наистина съм направил нещо, което е на прав път.

Така служебният министър на икономиката Кирил Петков коментира скандала около неговото гражданството, който, по думите му, е изместил много теми от дневния ред.

„Напрежението дойде от „Има такъв народ“ (ИТН), после се координираха с ГЕРБ, а вчера по време на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) – и с ДПС. Явно много добре съм си свършил работа. Това ме мотивира, когато има толкова силна съпротива, значи съм на прав път и явно засягаме големи интереси ”, каза Петков.

Той бе категоричен, че няма канадски паспорт в себе си. „Той и сертификатът ми за гражданство са предадени на канадските власти.

„Аз дори не съм подавал документи за това гражданство, бях на 14, когато го получих. То е придобито от мен заради моите родители. Направил съм всички стъпки по административен път, за да се откажа от него. Според мен и Решение 15 от 1995 г. на Конституционния съд, „чуждото, освен българско, гражданство на едно лице е въпрос на собствен избор. То не е външно натрапено качество на българския гражданин. Когато той желае да участва в упражняването на властта в България, достатъчно е да се освободи от чуждото си гражданство и да запази само българското”, коментира Петков.

„Представете си ,че една държава откаже да ви издаде бележка, че сте освободени от тяхно гражданство. Това означава ли, че нашата Конституция трябва да се подчини на акт на чужда държава за нещо толкова важно. Много юристи казаха, че е абсурдно такъв важен въпрос за страната да бъде функция на някакъв административен акт на трета държава”, допълни той. 

Петков поздрави президента Румен Радев за това, че в тази ситуация се е показал като „отговорния политик“ по важните теми и защото не е позволил Националният съвет да се превърне в дебат за гражданството.

Относно актуализацията на бюджета служебният икономически министър призова депутатите да подходят отговорно и да осъзнаят, че ако не подкрепят промяната на приходите и разходите в хазната, 430 млн. лв. няма да влязат при българския бизнес на задаващата се нова COVID криза. „Тя вероятно ще засегне 300 хил. служители. А за българските лекари какво ще се измисли, как се очаква по 18 часа на ден да се борят с коронавируса“, попита Петков и подчерта, че ситуацията ще стане още по сложна, след като се очаква над 3 млн. афганистански бежанци да търсят убежище извън страната си.

По думите му най-неприятното е, че пари има, но няма законов начин да се харчат. Какво ще прави следващото правителство при такова положение, ако няма актуализация, попита още Петков.

„Много се страхувам, но не за правителството, страхувам се за хората, които ще очакват подкрепата. Имаме средства, но трябва да бъдат изхарчени. Парламентът трябва да каже – да, може да ги изхарчите. Нека направят своите корекции, нека дебатират, но е важно да не вземе да се случи така, че следващата седмица не формират комисии и няма дебат по бюджета. Ще се окаже, че едно следващо служебно правителство трябва да управлява кризи без нито един лев", каза служебният министър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

17
rate up comment 2 rate down comment 0
Ivan N.
преди 2 години
Натракано име на клавиатурата... ***.. гръмни се!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 3 rate down comment 0
khao
преди 2 години
сега ако ще си говорим празни приказки не ме търси... оплакването ти теябва да е срещу мин на енергетиката за този конкретен проблем
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 3 rate down comment 4
Pyramid
преди 2 години
Човече, ти изтрешя тотално. Кога стана министър, колко неща са му на главата, колко вече прокара, а да се гърби още и с разследващи и наказателни функции? Голям мерак да омаскарите човек, ако не е от вашата банда, нали. Айде зАпри се, че се излагаш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 2 rate down comment 4
bgMan
преди 2 години
...забравих за Пеевски и Доган и техните простотиии в енергетиката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 6
bgMan
преди 2 години
Какъвто и да е министър ако има воля да няма няма монопол в страната ще изпрати институциите да разнищят монополиста и да го обърнат с хастара навън. А той дори една една дума не е обелил за истинските виновници на главните проблеми в България. Все едно точно черепа, Прокофиев, Гергов 1, Гергов 2, Ковачки и Донев плащат заплатите на министрите, премиера и президента, а не обществото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 7 rate down comment 2
khao
преди 2 години
говориш за неща които са от компетенция на мин. на енергетиката, тоя е мин на икономиката... правиш ли разлика?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 2
Стоян Петров
преди 2 години
Кое точно глупости? Това, че ако си търговец на ток ще предпочетеш по0високата цена?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 6
bgMan
преди 2 години
А Петков е толкова чист и кадърен колкото и Бойко Рашков или Мая Манолова и *** Нинова.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 11 rate down comment 2
Стоян Петров
преди 2 години
Предпочиташ на Пeeвски машата ли - Бойко Борисов? Добре че падна та не се оттекоха едни 500 000 000 евро в джоба на Шиши. Толкова според плана за развитие щяха да се заделят за хидромелиорации -разбирай копане на канали. И онези заеми(грантове) които няма да се връщат на ББР, кой точно им е бенецифиент? И онези фирми които получиха по 100 000 000 лева аванс за пътища, без да е приключила отчуждителната процедура чии са? Какво точно пречи фирмата да фалира точно преди първа копка? И от 20 000 000 000 лева държавни поръчки, 8,5 раздадени без конкурс Петков ли ги "уреди"? Аман от тpoлове!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 6
bgMan
преди 2 години
Глупости!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още