IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Има ли договорка между талибаните, Русия и Китай?

Почти всички други държави започнаха да изтеглят дипломатите си от Афганистан, коментира политологът Мартин Табаков

12:55 | 17.08.21 г. 5
Има ли договорка между талибаните, Русия и Китай?

Управлението на талибаните в Афганистан най-вероятно ще бъде базирано на строгите норми на шариата, ако се съди по предишния опит. Грешната външна политика на САЩ легитимира талибаните, а американските прогнози за падането на Кабул също се оказаха погрешни. Това заяви в ефира на Bloomberg TV Bulgaria политологът Мартин Табаков.

Почти всички държави започнаха да изтеглят дипломатите си от страната, без Русия и Китай. Русия вече заяви, че не се притеснява, че талибаните могат да са риск за Централна Азия, а Москва обикновено се притеснява предимно за трафика на наркотици и изнасянето на радикален ислямизъм в региона, обясни гостът. 

„Явно има някаква договорка. Руското отношение с талибаните е амбивалентно – освен логистични връзки, през последните години Русия се опитваше да стартира редица дипломатически платформи на базата на които да изземе инициативата от американците и да играе ролята на домакин между талибаните и правителството. От друга страна, Русия се застрахова като извършва засилени военни учения с Таджикистан и Узбекистан по границата“, каза Табаков и припомни, че Китай наскоро прие делагация на талибаните.

„Не знаем в детайли за какво са си говорили, но най-вероятно Китай е получил уверение, че талибаните няма да се месят в Синдзян. Вероятно талибаните са обещали на Пекин да прекъснат отношенията си с местните мюсюлмани. Днес Китай заяви, че е готов да има приятелски отношения с правителство на талибаните, ако се стигне до такова“, каза гостът.

Повече за опасенията за нова вълна мигранти към  Европа, грешките в политиката на САЩ и предположенията за бъдещето на Афганистан може да гледате във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:13 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 1
bgMan
преди 2 години
Никой не са победили талибаните. Просто някои от тях успяха да останат живи достатъчно дълго време без оглед на жертвите. Защо САЩ да продължава да харчи по 1 трилион за изгубени каузи, в които и самите афганистанци не вярват?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 2
Ivel
преди 2 години
Колибарите (талибаните) победиха САЩ, *** как е възможно?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 0
dakl
преди 2 години
САЩ отдавна дадоха да се разбере , че нямат повече намерение да затъват в Близкия Изток и дигат гълъбите, като оставят на съюзниците си да им свършат черната работа , а те изцяло се съсретоточават в азиатско тихоокенския регион с цел да реализират идеята за т.нар Азиатско НАТО в състав Япония , Австралия ,Южна Корея и Индия!Такива са плановете , а каква ще е реализацията....ще се види по късно,но по вероятната конструкция е времененен Триумвират за управлението на света , където няма место за ЕС!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 3
serafima
преди 2 години
А САЩ как гледа на тази договорка според тебе?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
dakl
преди 2 години
Нормално. Едни бягат за да се спасяват, а други остават за да укрепват позицийте си и то не само в Афганистан, ,а в целия райн на Близкия и Среден Изток!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още