IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Страховете от миграцията усложняват отговора на Европа на кризата в Афганистан

Ситуацията в страната поднови дебатите за миграцията

20:03 | 17.08.21 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: EPA/STRINGER</em></p>

Снимка: EPA/STRINGER

За афганистанците, които отчаяно искат да избягат от превзетата от талибаните своя родина, Европа изпраща смесени послания. Тъй като евакуацията от летището в Кабул изпадна в пълно безредие, което се вижда от различни кадри, вкл. как хора се опитват да се вкопчат в излитащ американски военен самолет, международната общност започна да отправя все по-големи критики заради кризата.

В столиците на ЕС някои политици реагираха на снимките със спешни призиви за предоставяне на убежище на афганистанците, застрашени от бързото превземане на страната от талибаните.

Кризата обаче поднови и дебатите за миграцията в целия континент, като някои казват, че Европа трябва да избягва да приема голям брой бежанци, пише онлайн изданието Politico.eu.

„Афганистан стои на кръстопът“, писа в Twitter върховният представител по въпросите на външната политика на ЕС Жозеп Борел. „Сигурността и благосъстоянието на гражданите на страната, както и международната сигурност, се разиграват в момента“, допълва той.

Тай като мнозина продължават да очакват евакуационни самолети, европейските служители се опитват да успокоят напрежението.

Френският посланик Давид Мартинон публикува снимка в социалните мрежи на екипа на посолството си, работещ на летището в Кабул. Междувременно посланикът на ЕС в Афганистан Андреас фон Бранд туитна селфи, за да покаже, че все още е в града. „Нека избягваме паниката и хаоса, тъй като това може да струва още животи“, пише той.

По целия континент политиците изразяват тревога от разрастващия се хаос. „Страната се нуждае от трайно и приобщаващо политическо решение, което защитава правата на жените и позволява на афганистанците да живеят в безопасност и достойно“, писа в Twitter и председателят на Европейския парламент (ЕП) Давид Сасоли. „Убежище трябва да бъде предоставено на тези, които са застрашени от преследване“, добавя той.

Литовският президент Гитанас Науседа заяви, че страната му е „дълбоко загрижена“ и че „заедно с други съюзници от НАТО ще направим всичко възможно да защитим най-уязвимите хора“.

Превземането на Афганистан от талибаните е „най-голямото поражение досега за НАТО в историята“, писа в Twitter и словенският премиер Янез Янша. „Като част от алианса ние носим отговорност за това“, казва още той и допълва: „Оставянето на афганистанските съюзници на талибанския терор е срамно действие“.

Междувременно правозащитни групи призовават Брюксел да направи повече. Amnesty International иска от ЕС да „осигури безопасно излизане от Афганистан за всички в риск“, като им даде „спешни визи“, както и организира „евакуации, преместване и презаселване“ и спре „всички депортации и принудително връщане“ на нелегални мигранти.

Притесненията са за афганистанците, които са работили директно за западните сили, както и за тези от тях, които не са имали директни отношения, но все пак биха могли да са цел на талибаните. „Защитниците на правата на човека и жените, артистите и медийните работници, които разчитаха на защитата на Запада, също заслужават нашата защита“, казва евродепутатът от Зелените в Германия Свен Гиголд.

Последна актуализация: 05:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 1
дядя Вова
преди 2 години
Бидон-а в отпуск, Дж. Псаки и тя!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
дядя Вова
преди 2 години
Страховете от миграцията усложняват отговора на Европа на кризата в Афганистан > да се чете: Хегемона още не е дал инструкции.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още