IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

IKEA започва да продава и възобновяема енергия

Първоначално пазар ще бъде само Швеция, а продажбите започват от септември

16:10 | 17.08.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Hollie Adams/Bloomberg</em></p>

Снимка: Hollie Adams/Bloomberg

IKEA, най-голямата мебелна компания в света, излиза на пазара на възобновяема енергия. Компанията ще продава енергия на домакинствата първоначално само на своя роден пазар Швеция от септември, съобщава Ройтерс.

Ingka Group, собственикът на повечето магазини на IKEA по света, съобщи, че домакинствата ще могат да купуват достъпно електричество от соларни и вятърни паркове, проследявайки използването му чрез мобилно приложение.

Партньорът на Ingka – компанията Svea Solar, която произвежда соларни панели за IKEA, ще купува енергията на енергийната борса Nord Pool и ще я препродава без надценка. Домакинствата ще плащат фиксирана месечна такса плюс вариращо допълнително заплащане.

IKEA, която продава соларни панели на 11 пазара, посочва, че потребителите ще могат да проследяват произведената от тях енергия с приложение и евентуално да продават излишната.

Йонас Карлехед, ръководител на звеното за устойчивост на IKEA Швеция, коментира пред Ройтерс, че се надява новата услуга, както и продажбата на слънчеви панели, да бъдат достъпни на всички пазари.

„Искаме да направим електричеството от устойчиви източници по-достъпно за всички“, посочва компанията в изявление.

„IKEA иска да изгради най-голямото движение за възобновяема енергия заедно със своите служители, потребители и партньори по света, за да помогнем за справяне с климатичните промени заедно“, се казва още в позицията.

IKEA иска да бъде „климатично положителна“, намалявайки емисиите парникови газове с повече, отколкото излъчва цялата верига на стойността на компанията – от производството на суровини до обработването на изхвърлени от потребителите мебели – до 2030 г.

По думите на Карлхед предлагането на възобновяема енергия ще допринесе за изпълнението на тази цел, като също така е и потенциален нов източник на приходи.

„Ще допринесе непряко (за изпълнението на целта). Връзката е такава, че използването от нашите потребители на нашите продукти представлява около 20% от общият климатичен отпечатък на IKEA – от техника, осветление и електроника като говорители и т.н.“, допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:28 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още