IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Николай Брънзалов: Четвъртата вълна няма да е толкова сериозна и продължителна

От делта варианта няма минаване между капките, твърди проф. Тодор Кантарджиев

09:56 | 18.08.21 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Четвъртата вълна на коронавируса няма да бъдe толкова сериозна и продължителна. Това мнение изказа пред БНТ д-р Николай Брънзалов, заместник-председател на Управителния съвет на Български лекарски съюз (БЛС).

Той обаче изрази притеснение, че въпреки че в България „се къпем с ваксини“ и всеки, който пожелае, може да се ваксинира, населението просто не откликва. Според лекаря проблемът с ваксинационната кампания е спорната информация, разпространявана във Facebook, затворените групи и различните истории, които хората четат и на които вярват.

„Изготвен е план, който трябва да бъде следван. Относно мерките - малко съм скептичен. Когато имаме по-леки мерки, те не се спазват. Не знам когато се наложат по-сериозни рестрикции, доколко биха се спазвали, защото през последните три-четири месеца голям процент от българското население живееше, все едно няма пандемия. Очаквам повишаване на заболеваемостта", каза още Брънзалов. 

Той отрече твърдението, че няма да се плащат допълнителни пари на лични лекари, отказващи преглед на пациенти.

"Няма да се дават 1000 лева. Българското население знае много добре, че тези 1000 лева за работа във вредна среда, там, където евентуално лекарят и специалистът по здравни грижи е голяма вероятността да се срещнат с коронавируса и той самият да заболее, отдавна не са 1000, а 250 лв. и то точно по настояване на заместник-министъра Петров", уточни лекарят.

Той подчерта, че така или иначе медицинските специалисти, които работят на първа линия, не получават тези пари, и призова да не се правят изявления, предизвикващи напрежение.

Брънзалов е категоричен, че учебната година трябва да започне присъствено, тъй като мястото на децата е в училище.

„Четвъртата вълна започна. С юли си тръгнаха последните спокойни дни и месеци. Преди стойностите да станат такива, че да натоварят здравната система, колегите трябва да подготвят болниците“, каза пред bTV проф. Тодор Кантарджиевконсултант по ваксинационния процес към Столична община.

Като положителна тенденция той посочи, че в последните дни има слабо увеличаване на желанието на хората да се ваксинират. Той обаче не препоръчва трета доза от ваксината, но обясни, че тя не би навредила.

„От делта варианта няма минаване между капките. При уханския вариант, ако живеят двама човека, вероятността другият да се зарази е 40%. При делта вариантът вече няма начин да имате болен в семейството и да не се заразят другите членове“, обясни той.

Професорът поясни, че сега водещият симптом е хремата, а не загубата на мирис или вкус. Той поясни, че за разлика от британския вариант, делта вариантът заразява предимно млади хора.

Кантарджиев бе категоричен, че най-важното остава хората да се ваксинират сега, докато случаите на COVID-19 все пак са по-малко. "През последните дни има една тенденция за слабо увеличение на желаещите да се ваксинират. Надявам се доста хора да узреят и да се ваксинират", допълни той.

На територията на Столична община вече тече подготовка на софийските болници, за да успеят да посрещнат новата вълна на коронавируса, увери професорът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:24 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 2 години
факт...причините за това са много, но за какво ми го казваш? Опитваш се да ми внушиш че е заради това че хората не се ваксинират срещу ковид?...!ние бяхме така и преди него
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 2 години
статистиката не подкрепя думите ти, склададжийче... но да предположим че си прав... значи са 50% ... с още едно 30% сметката не излиза.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 1
ing5rov
преди 2 години
Мaй мeceц: Eврoпa трябвa дa взимa примeр oт Изрaeл, вeчe нaд 70% ca нaпълнo вaкcинирaни и живoтa им ce нoрмaлизирa; юни: Вaкcинрaнитe в Изрaeл вeчe ca 80%, зaщитaтa oт вaкcинитe e 98%; юли: бум нa зaрaзeни в Изрaeл, oбмиcля ce лoкдaун и трeтa дoзa, cмъртнитe cлучaи oт трoмбoзa ca cкoчили c 800%; aвгуcт: вaкcинирaнитe в Изрaeл ca 60% /явнo 20% ca измрeли зa двa мeceцa/, лoкдaун, cлeд трeтaтa дoзa eфeктивнocттa e 86%; Убeдихтe мe, тичaм дa ce бoцнa нaпрaвo c пeт дoзи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 2
ing5rov
преди 2 години
таковай си маммата тролска !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 6
penman
преди 2 години
Антиваксърите, т.е. ииддио.тите не са 5%, както в нормални страни, а поне десет пъти повече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 5
zelka007
преди 2 години
има защо да сме бедна държава и с най-ниска продължителност на живота ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 2
дядя Вова
преди 2 години
Да ви *** на коронобесието!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 1
khao
преди 2 години
пак да те питам, как при 5% антиваксъри имаш 80% неваксинирани?Продължавайте с манипулациите и лъжитр и зорлем ще превърнете всички в антиваксъри... ама наистина....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 7
zelka007
преди 2 години
хах ... написано "може да се ваксинира, населението просто не откликва." ... да се чете "може да се ваксинира, НО населението Е просто И не откликва." ... 80% калпав материал , да обединя крилатите фрази на топ политиците ни . има защо да сме на последните места по всичко значимо за човечеството и в челните редици по всякакви негативни статистики ... всеки летален случай от ковид в момента , лежи на съсвестта на антиваксърските павета ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още