IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Минните компании изостават в плановете за намаляване на въглеродните емисии

Секторът е под натиск на инвеститорите и скоро ще изготви нужните планове, смятат в Bloomberg

08:48 | 23.08.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Минните компании изостават в плановете си за намаляване на емисиите въглероден диоксид и като цяло за мерки за справяне с климатичните промени, пише Bloomberg. Едва 11 от 46 големи минни компании, анализирани от агенцията, имат цели за намаляване на вредните емисии, с което да изпълнят целите на ООН за недопускане на повишаването на глобалната температура с повече от 2°С до края на столетието.

Лидери по зелената политика са австралийската Fortescue Metals и шведската Boliden, които показват голяма готовност за зеления преход. Сред първите пет компании е и BHP, която преди ден договори продажбата на петролното си звено, източник на част от емисиите на компанията.

От анализираните 46 компании единствено Fortescue Metals имат заложена цел за въглеродна неутралност до 2030 година, макар че 14 от тях залагат на нулеви емисии по някое време между 2030 и 2050 година.

Индустрията е под натиск на своите инвеститори, екологични организации и различни държавни институции да намалява емисиите. Големите компании са изготвили доклади за устойчиво развитие и не игнорират призивите. Вероятно част от тях ще изготвят цели или ще актуализират настоящите си планове за намаляване на емисиите през следващите няколко години.

Европейските цели за намаляване на емисиите с поне 55% до 2030 година могат да се окаже предизвикателство за част от бизнеса. Например компаниите, добиващи алуминий, са в най-голям риск заради своите въглеродноинтензивно производство. Те ще трябва да намалят емисиите си с 49% до 2030 година, спрямо 20% намаление за другите компании, добиващи метали или с разнообразно портфолио.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:36 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Императорът
преди 2 години
Аз не съм чул инвеститор в - да иска компанията му да намали добивът, печалбата, дивидентът, заради разни зелени прocтотии. Така че аре да ги кажем кои са тия "инвеститори": политически обвързани фондове, които изобщо не се интересуват от това, дали хорицата, чиито пари управляват, изобщо ще спечелят нещо. Тия "екологични организации" са най-обикновени диверсанти. А слабoyмните политици явно не осъзнават, че ако минните компании спрат или силно намалят дейността си, изпълнението на зеленият им преход няма да се осъществи никога - защото за него трябват суровини. Неслучайно казах изпълнението - т.е. строителството на колосално количество перки, черни плочки и електрически брички.... защото когато ги построят, ще трябва да признаят, че те не могат да гарантират енергийното оцеляване на цивилизацията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още