IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ДПС: Няма да дадем безусловна и непотърсена подкрепа

Консултациите на президента с партията бяха напрегнати заради казуса с гражданството на Кирил Петков

16:05 | 18.08.21 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

ДПС няма да даде безусловна и непотърсена подкрепа. Това обяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ по време консултациите с президента за съставяне на правителство.

„Още след изборите за 45-то НС бяхме наясно, че българските граждани заявиха промяна. И още тогава казахме, че страната има нужда от стабилност. Тогава бяхме заявили безусловна подкрепа на новите партии в парламента, за да има редовен кабинет. Позициите ни след вота на 11 юли малко се промениха. Нашата заявка бе, че безусловна и непотърсена подкрепа от наша страна няма да има и няма да отстъпим от това условие. Няма да отстъпим и от условието си за възстановяване на нормалността в политиката и на демокрацията в страната. Това не бива да става с недемократични и противоконституционни инструменти“, каза още Карадайъ. 

Той призна, че страната е изправена пред множество кризи – и здравна, и социална, и икономическа. "Очертават се още допълнителни кризи, които се предизвикват от поведението на различни фактори в политическите процеси в страната“, подчерта лидерът на ДПС.

По думите му страната има нужда от редовен кабинет, но аргументите на движението са малко по-различни от тези на президента.

Карадайъ и Радев обсъдиха и казуса с гражданството на служебния министър на икономиката Кирил Петков. Лидерът на ДПС обясни, че е попитал Петков кога и дали се е отказал от канадското си гражданство и въпросът бил съвсем резонен. Според Радев пък не било удачно именно от ДПС да повдигат темата. „Да си гражданин на България не значи само да имаш български паспорт. Кирил Петков категорично ми заяви, че има една родина и това е България. Коя е вашата родина, г-н Карадайъ?”, попита Радев.

В темата се включи и Йордан Цонев от движението. „Не бих могъл да остана безучастен, когато българският президент пита коя е родината на председателя на ДПС Мустафа Карадайъ. Същия въпрос можем да зададем на бесарабските българи. В Конституцията чувства няма. Там пише, че човек с двойно гражданство не може да бъде избиран за министър”, каза Цонев.

Днес е вторият ден от допълнителните политически консултациите на държавния глава за съставяне на правителство, след като първият мандат на „Има такъв народ" (ИТН) не успя да се реализира. По-рано от „Демократична България" обявиха, че всички партии трябва да осъзнаят отговорността си и да излъчат управление, което да преведе страната поне през зимните месеци.

Вчера Румен Радев проведе срещи с ИТН, ГЕРБ-СДС и "БСП за България". По време на разговорите с президента първите три политически сили потвърдиха позициите си и обявиха готовност за нови избори.

От "Има такъв народ" (ИТН) категорично отказват да подкрепят кабинет с третия мандат, а ГЕРБ обявиха, че очакват връчването на втория мандат и декларираха, че ще го върнат веднага.

БСП пък обещаха, че ако получат третия мандат, ще направят опит за правителство и ще проведат разговори с всички парламентарно представени политически сили без ГЕРБ и ДПС

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:09 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 0
bgMan
преди 2 години
Значи този път тарифата им е много висока. Сигур поне 1 милиард + нов скок на тока с 1000%.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 1
doba
преди 2 години
Безусловна подкрепа = безусловна капитулация.Е, от какъв зор?..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
doba
преди 2 години
Безусловна подкрепа = безусловна капитулация.Е, от какъв зор?..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
redcretin
преди 2 години
Те тия кога лис а имали своя позиция, плазмодии :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още