IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Слави Трифонов: ИТН минава в опозиция на останалите партии

След като партиите на протеста отхвърлиха предложенията на ИТН, сега те търсят същата партия за подкрепа при евентуален трети мандат, изтъква Трифонов

19:15 | 18.08.21 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев/Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/Investor Media Group

„Има такъв народ“, със своите 65 депутати вече е в опозиция, докато останалите партии със своите 175 депутатски места вече са управляващи, написа във Facebook председателят на ИТН Слави Трифонов.

„Как ще се договарят те помежду си, вече е тяхна работа“, изтъква той. 

ИТН се опита да реализира правителство на малцинството, тъй като Конституцията позволява това, и ИТН направи необходимите жестове и компромиси към т. нар. "партии на протеста", защото представителите на политическата формация казаха, че само с тяхната подкрепа ще реализираме правителство, изтъква Трифонов в публикацията. „Ние не получихме тяхната подкрепа и нашите жестове не бяха разбрани и бяха отхвърлени. У нашите евентуални партньори имаше, забележете - "усещането", че в нашето предложение се вижда "дългата ръка на ДПС". Сега, при евентуален трети мандат, даден от президента на тях, тяхното "усещане за дългата ръка на ДПС" изчезна и те очакват нашата подкрепа. Магия. Явно в българската политика "дългите ръце" и "късите крака" се появяват и изчезват според "усещанията” на политиците. Като казвам "къси крака", имам предвид българската поговорка, че "на лъжата краката са къси", допълва Трифонов.

По неговите думи няма демократична държава, в която да е съставено правителство между управляващи и опозиция. „Нали това е смисълът на демократичния процес - да има управляващи и логично, в противовес на управлението, да има опозиция?“, изтъква Трифонов.

„И сега, уважаеми управляващи, ние ще бъдем вашата конструктивна опозиция… докато суверенът не реши нещо друго!", завършва публикацията си Слави Трифонов.

Във вторник ИТН отказаха да участват в преговорите за съставяне на нов кабинет, след като държавният глава Румен Радев започна нов кръг от разговори. В началото на срещата Радев изтъкна, че е важно да бъдат изчерпани всички възможности, преди да бъде разпуснато 46-то Народно събрание на фона на кризите, пред които е изправена страната. "Политическото напрежение се изостря, но се изострят и кризите, пред които е изправена България", заяви той и посочи, че е време за диалог, компромиси и консенсус, така че да бъде сформирано редовно правителство.

Той призова ИТН за повече диалог, макар да призна, че преговорите ще бъдат трудни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 7 rate down comment 0
forexar
преди 2 години
Жалко, че хората, които гласуват за "шоу" не ги е грижа за вредата, която нанасят ИТН. И вероятно никога няма да разберат последствията от това, че гласуват за некомпетентни егоцентрици.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 3
Valentin13
преди 2 години
искаше да кажеш същия като Байдън, нали? иначе все едно казваш - Луната е квадратна като соларен панел на покрив.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 0
NZero
преди 2 години
Слави е перфектен в критикуването и осмиването. Да бъде той критикуван и осмиван - неприсъщо му е, няма нужното търпение вероятно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 3
zelka007
преди 2 години
пхахххаа ... аххааахаа ... уникално дърво излезна бат слави като политик ... да идват избори , че да се връща в шоуто си и да спрем да четем за него ... добре че медийте се усетиха и спреха да го коментират него и партията му ... нещо като рижавият тромпет в усато , само прокуратурата и мелания се интересуват от парите му ... нищо друго ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още