IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И италианската мафия посяга все по-често към биткойн и Сие

Мафиотски организации като калабрийската Ндрангета например използват криптовалутите за търговия с латиноамериканските картели

09:28 | 19.08.21 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Все по-често дигиталните валути стават тема и за организираните престъпни групи. Така например и мафията в Италия използва все по-често криптовалути за нелегалния си бизнес.

„Всички престъпни организации, включително тези от типа на мафията, имат интерес да използват тези инструменти за своя бизнес", каза ръководител на италианската полиция за борба с мафията DIA в интервю за DPA. DIA разследва организираната престъпност в Италия. За своя защита комисарят не е пожелал да бъде посочен с името и позицията си.

Мафията е навлязла във финансовия свят заради това технологично развитие, обяснява комисарят в кабинета си в покрайнините на Рим, изпълнен с документи. Сделките с криптовалути са бързи и предлагат сигурност и един вид анонимност - предимства, които, разбира се, са полезни и за незаконния бизнес. Следователно не е лесно да се намерят тези, които стоят зад търговията.

Мафиотски организации като калабрийската Ндрангета например използват криптовалутите за търговия с латиноамериканските картели, както става ясно от последния доклад до парламента от първата половина на 2020 г. Ндрангета е основно активна в бизнеса с кокаин и използва цифровите пари за обработката на плащания с колумбийските доставчици.

В доклада се посочва още: „Мафията изглежда обръща внимание и на киберпрестъпността и възможностите на света на тъмната мрежа, които са трудни за контролиране, за да инжектира огромни потоци от икономически ресурси в контекста на пълна незаконност“. На ясен език това означава: мафията премества огромни суми пари в скритите ъгли на Интернет, така наречената Dark Web. Там плащанията се извършват предимно с цифрови валути. Така мафията може да изпира пари или да урежда сметки незабелязано.

Въпреки анонимността и глобалната свързаност все още има успешни операции по търсенията от страна на полицията. Според полугодишния доклад на Dia през последните години полицията е засилила своите звена, които разследват в интернет. Финансовата полиция и карабинерите например също участват в издирванията.

И в Германия криптовалутите вече са част от света на престъпността. „Използването на криптовалути за онлайн плащане в контекста на престъпленията в зоната на отговорност на митническата администрация се е увеличило значително“, обяснява Главната митническа дирекция в Бон. Според констатациите на разследващите в повечето случаи престъпниците използват биткойни и валутата Monero.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
Solar Power
преди 2 години
Хаха не 10 години а чак до 1974 не си имал право да притежаваш злато на американска земя !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
Solar Power
преди 2 години
https://en.wikipedia.org/wiki/Executive_Order_6102
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 1
Solar Power
преди 2 години
По същия начин през 30-те години в Америка осъмваш с новината ,че нямаш право да притежаваш злато :) Притежанието му е криминално деяние и златото се конфискува. В крайна сметка след 10-ина години закона отпада. Та и тук се опитват да правят глупости :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
michaelis23
преди 2 години
до оня ден преписваха, как тва дигиталната измишльотина било бъдещето и те натам те требало да се ориентираме сите .... ееее ми ето некои натам отиоха, са обаче поне не ползват ебааните банки и последните видеа, че безкешовото обществот не са си го престаали без тех и вече нема се изживявата кат звезди щот прожекторите загаснаа, да ама са кой на квот си послал на него ше легне ... на банкерчетата им предлагам да си земат по една палка кожев салам и да почнат от къде турското посолство мое па и да им олекне, знам ли ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
nikiangel
преди 2 години
Един ден ще се усетят, и на следващата сутрин ще осъмнем и притежанието и всякаква дейност с крипто отровата ще е криминализирано.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още