IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гейминг чиповете на Nvidia ѝ гарантираха нови рекорди

Тъй като търсенето на чиповете остава високо, печалбата на компанията се увеличи почти четирикратно

11:27 | 19.08.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: EPA/RITCHIE B. TONGO&nbsp;</em></p>

Снимка: EPA/RITCHIE B. TONGO 

Производителят на графични чипове Nvidia Corp. се възползва от продължаващото силно търсене на устройства от страна на играещите игри и и миньори на криптовалута, което докара приходите и печалбата ѝ до рекорди в последното ѝ тримесечие.

Nvidia е една от технологичните компании, които печелят най-много от икономиката в ерата на пандемията, когато милиони хора се обърнаха към видеоигрите, онлайн услугите и други дейности, базирани на оставането в дома, по време на блокиранията.

Прихпдите са нараснали с 68% до 6,51 млрд. долара за периода, приключил през юли, съобщиха от компанията. Нетната печалба се е увеличила почти четири пъти, достигайки 2,37 милиарда долара, пише The Wall Street Journal.

Най-новото поколение графични карти на компанията са популярни сред компютърните геймъри, които ценят висикокачествените изображения и бързата  опреснителност на кадрите. Картите ѝ от висок клас се разпродаваха бързо, а  дистрибуторите отговориха на търсенето, като закупиха наличните чипове и ги продаваха доста над тяхната цена.

Картите са подходящи и за нуждите на изчислителната мощ при добива на криптовалута. За да избегне това търсене, ограничаващо предлагането на компоненти за геймърите, Nvidia започна да продава продукти специално за пазара за създаване на цифрова валута. Тя също така въведе софтуер, предназначен да ограничи полезността на своите карти за игри за копаене на криптовалути. Главният финансов директор Колет Крес каза, че повече от 80% от най-новите графични карти на компанията имат тези ограничители, добавяйки, че специфичните за криптокопачите чипове ще имат минимален принос за бъдещите приходи.

Nvidia успя да продължи да увеличава продажбите си през последните тримесечия въпреки недостига на чипове в световен мащаб, който принуди някои производители на автомобили да спрат производството и който навлиза във все повече индустрии.

Търсенето продължава да изпреварва предлагането, каза Крез в разговора с анализаторите.

И въпреки че чиповете за игри и центрове за данни са основни за бизнеса на Nvidia, бяха направени пробиви и в други области, включително автономното шофиране и нововъзникващите форми на цифрово сътрудничество и забавление. Главният изпълнителен директор Дженсън Хуан каза, че Nvidia има за цел да играе ключова роля и в създаването на нововъзникващия пазар на метавселени, обширния онлайн свят, надхвърлящ отделните технологични платформи, където хората съществуват в потапящи, споделени виртуални пространства. Някои технологични гиганти смятат, че това ще бъде в основата на следващата фаза на интернет. Над 500 компании и повече от 50 хил. индивидуални създатели са проявили интерес към инструмента за метавселена на компанията, наречен Omniverse, заяви Крес.

Акциите на компанията поскъпнаха от началото на пандемията на Covid-19, което ѝ даде инерция да помогне за финансирането на предложението за закупуване на Arm Holdings в обем 40 милиарда долара от миналата година.

Сделката би била най-голямата трансакция в индустрията за чипове и би помогнала за катапултиране на Nvidia в области, като например телефонни чипове и процесори, където досега е слабо представена. Но сделката е изправена пред значителни предизвикателства, включително противопоставяне от страна на конкурентите на Nvidia, които лицензират дизайна на чипове, както и от страна на британските органи, където сделката е в процес на преглед за националната сигурност.

Крес каза, че усилията на компанията за закупуване на Arm бавно напредват  с издаването на някои регулаторни одобрения.

„Въпреки че някои лицензополучатели на Arm са изразили притеснения или са възразили срещу сделката, а дискусиите с регулаторите отнемат повече време, отколкото се смяташе първоначално, ние сме уверени в сделката и че регулаторите в крайна сметка ще признаят ползите от придобиването за Arm, нейните лицензополучатели и индустрията“, каза тя.

Приходите от чиповете за игри на Nvidia възлязоха на 3,06 милиарда долара през второто тримесечие, което е рекорд и увеличение с 85% спрямо същия период преди година. Компанията също така заяви, че приходите от продажби за центрове за данни, където чиповете ѝ се използват масово при изчисленията на изкуствения интелект, са достигнали 2,37 милиарда долара, което е с 35% повече спрямо предходната година.

Продажбите и печалбата на Nvidia бяха по-високи от средните очаквания на анализаторите, анкетирани от FactSet.

Компанията предложи в сряда, че вълната, на която се е качила, тепърва ще се разраства. Приходите за текущото тримесечие трябва да са около 6,8 милиарда долара, каза Nvidia, по-високи от прогнозите на Wall Street.

Очаква се недостигът на доставките с чипове, засягащ игралния бизнес на компанията, да продължи през настоящото тримесечие, призна още Крес.

Акциите на Nvidia поскъпнаха с около 1,6% в следборсовата търговия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
mrynmryn
преди 2 години
Масата от тия видео карти, изобщо не са купени за игра, а за да се "копае", това ясно си пролича и предния път, когато криптото се срина и от нвидиа обясняваха, как геймърите били сред най-важните им клиенти, когато на тримесечието резултатите бяха надолу. Очаквам оня с коженото яке, да говори същите тъпотии, при следващия срив на крипто валутите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още