IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Създателят на етериума не вярва в плановете на Зукърбърг и Дорси

Има „голямо недоверие“ към Facebook, така че създаването на собствена платформа може да се окаже злополучно, казва Виталик Бутерин

11:06 | 19.08.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Виталик Бутерин.<em> Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Виталик Бутерин. Снимка: Bloomberg L.P.

Джак Дорси и Марк Зукърбърг може и да имат големи планове за навлизането в сферата на криптовалутите, но според Виталик Бутерин начинанията им едва ли ще имат голям успех.

Създателят на етериума – най-използвания в света блокчейн и същността на криптовалутата етер – изрази съмнение в плановете на главния изпълнителен директор на Square Джак Дорси компанията да създаде нов бизнес, фокусиран върху децентрализираните финанси, използвайки биткойна. Според Бутерин най-голямата криптовалута по пазарна капитализация реално не е достатъчно функционална, за да изпълни тази задача.

„Етериумът притежава естествена функционалност, която ви позволява по същество да вкарате етер или базирани на етериума активи в тези умни договори, в тези сейфове, където има произволни условия, които могат да решават как тези активи да бъдат освободени“, посочи Бутерин в интервю за Bloomberg TV. „Джак на практика ще трябва по същество да създаде своя собствена система, която прилага тези правила“, допълни той.

Идеята на Марк Зукърбърг да превърне Facebook в „компания метавселена“ също бе посрещната със скептицизъм от криптокраля. Според него Зукърбърг се опитва да предвиди каква ще е следващата фаза на интернета, „преди останалия свят да поеме в друга посока и Facebook да остане да диша прахта“.

Бутерин коментира и криптопроекта на Facebook за валутата Diem.

Има „голямо недоверие“ към Facebook, така че създаването на собствена платформа може да се окаже злополучно, коментира той. Съветът му към Зукърбърг – да използва вече съществуващ блокчейн.

С бума на криптовалутите от последното десетилетие все повече компании във финансовия и технологичен сектор се насочват към сегмента. Компании от Facebook и Twitter до JPMorgan и Goldman Sachs работят по вкарването на блокчейна в своя вече съществуващ бизнес.

Според Бутерин технологията на блокчейна представлява голяма заплаха за Facebook, Twitter и другите социални мрежи. По думите му не е изключено големите установени имена да загубят от новопоявилите се играчи.

На този фон създателят на етериума има големи планове за своето творение. На въпрос къде вижда блокчейна си след 10 години той отговори: „надявам се да управлява метавселената“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 3
Solar Power
преди 2 години
Джак няма нужда да прави нищо. Просто може да използва wrapped bitcoin WBTC върху етериум мрежата и готово :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още