IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производител: Ръстът на търсенето на литий надхвърля прогнозите

SQM прогнозира, че глобалното търсене на литий може да се увеличи с повече от 40% през тази година, което се равнява на повече от 95 000 метрични тона

21:33 | 19.08.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Глобалното търсене на литий се ускорява с по-бърз темп, отколкото се предполагаше досега, според изчисления на втория по големина световен производител на жизненоважната суровина за батериите SQM.

Тъй като търсенето на електрически превозни средства се увеличава с повече от 150% през първото полугодие спрямо същия период на 2020 г., ръстът на цените надхвърля очакванията на SQM, съобщи базираната в Сантяго компания, цитирана от Bloomberg.

С подобряващата се перспектива - тъй като преходът към чиста енергия набира скорост - SQM прогнозира, че глобалното търсене на литий може да се увеличи с повече от 40% през тази година, което се равнява на повече от 95 000 метрични тона.

Това е повече от прогнозата на концерна за над 85 000 тона, обявена преди три месеца.

Затягането на световния пазар би трябвало да помогне за увеличаване на средните цени през втората половина на годината, смятат от SQM.

литий литий

„Сега вярваме, че общото глобално търсене може да надхвърли 1 милион тона през 2025 г.“, изтъква компанията, известна с официалното си име Soc. Quimica & Minera de Chile SA.

Според изчисления на Benchmark Mineral Intelligence (BMI) от юли цените на лития на спот пазара са се повишили над 12 000 долара за тон, повече от два пъти спрямо нивата, наблюдавани през ноември миналата година. Тези нива са достатъчно високи, за да стимулират инвестициите в нов капацитет, но годишните или дългосрочните договори, подписани през последното тримесечие на 2020 г., вървят с по-ниски цени, което представлява пречка.

Джордж Милър от BMI прогнозира дефицит на литий от 25 000 тона през тази година и очаква да види още по-остър недостиг през 2022 г. и след това.

„Освен ако не видим значителни и предстоящи инвестиции в големи, търговски жизнеспособни литиеви находища, този недостиг ще продължи до края на десетилетието“, смята Милър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още